Παγωτό Mocha με “ΠΤΙ-ΜΠΕΡ” ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Τα φλαβονοειδή του κακάο και ειδικά η κατεχίνη, η επικατεχίνη, και οι προκυανιδίνες, θεωρούνται ότι βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
2 πακέτα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
180γρ. βούτυρο
250γρ. κουβερτούρα λιωμένη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
1 ζαχαρούχο γάλα (περίπου 400γρ.)
400γρ. κρέμα γάλακτος
80γρ. κουβερτούρα υγείας
4 κουταλιές νες καφέ
50ml γαλλικό καφέ ή εσπρέσσο
50ml λικέρ καφέ
200γρ. θρυμματισμένες καραμέλες βουτύρου
Καφές στιγμιαίος σε σκόνη για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το λικέρ με τον γαλλικό καφέ και διαλύουμε στο μείγμα τα 4 κουταλάκια νες καφέ.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το παγωτό στο μίξερ και τα χτυπάμε καλά, σε δυνατή ταχύτητα, να πήξουν και να αφρατέψουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Μετά από περίπου 1 ώρα το ξαναχτυπάμε καλά, και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Καλό θα είναι να το έχουμε ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση αφού πρώτα θρυμματίσουμε τα μπισκότα.
Σε ένα ταψί 20×20 τοποθετούμε το μισό μείγμα χωρίς να το πιέσουμε. Κρατάμε 8 κουταλιές της σούπας από το μείγμα μας.
Από πάνω τοποθετούμε το παγωτό και πασπαλίζουμε τις θρυμματισμένες καραμέλες και το μείγμα μπισκότου που έχουμε κρατήσει.
Επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και το υπόλοιπο μείγμα της βάσης.
Βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σφίξει το παγωτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο παγωτό.
Καταψύχουμε το γλυκό για περίπου 5 ώρες.
Σερβίρουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και πασπαλίζουμε από πάνω τον στιγμιαίο καφέ σε σκόνη.
Πηγή: http://syntages.papadopoulou.gr/
Διατροφικό σχόλιο: Τα φλαβονοειδή του κακάο και ειδικά η κατεχίνη, η επικατεχίνη, και οι προκυανιδίνες, θεωρούνται ότι βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα, χαμηλώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνοντας τη φλεγμονή και προλαμβάνοντας το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Μάλιστα, πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τα φλαβονοειδή φαίνονται να σχετίζονται με τη δράση τους ως αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα των λιπαρών που προσλαμβάνετε από τη συνταγή αντικαθιστώντας το βούτυρο με φυτική μαλακή μαργαρίνη, μειώνοντας τα "κακά" λιπαρά που προσλαμβάνετε.