snack για δεκατιανό

2η επιλογή: Brownies βρώμης χωρίς ψήσιμο

2η επιλογή: Brownies βρώμης χωρίς ψήσιμο

Η βρώμη έχει σημαντικές ιδιότητες διότι περιέχει ένα τύπο φυτικής διαλυτής ίνας γνωστή ως β-γλυκάνη

Υλικά

120 γρ. βρώμη σε σκόνη (χτυπημένη στο μούλτι)
80 γρ. καρύδα τριμμένη
120 γρ. αλατισμένα φυστίκια (αιγίνης)
80 γρ. καρύδια
80 γρ. φουντούκια
75 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
140 γρ. μέλι
35 γρ. κακάο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
60 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα

Εκτέλεση

Αδειάζουμε τη βρώμη σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ την καρύδα και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, χτυπάμε στο πολυμηχάνημα τους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνουν χοντρο-τριμμένοι αλλά όχι σκόνη. Προσέχουμε να μη τους παραχτυπήσουμε γιατί θα βγάλουν λάδι και δεν το θέλουμε αυτό. Το μείγμα αυτό το προσθέτουμε στο μπολ με τη βρώμη και την καρύδα.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20×20 εκ. και απλώνουμε το μείγμα πιέζοντας με τα χέρια μας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία. Με μια σπάτουλα αν θέλουμε ισιώνουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί και να σφίξει το μείγμα καλά. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και απολαμβάνουμε!

Πηγή: www.akispetretzikis.com

Διατροφικό σχόλιο: Η βρώμη έχει σημαντικές ιδιότητες διότι περιέχει ένα τύπο φυτικής διαλυτής ίνας γνωστή ως β-γλυκάνη. Έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα χωρίς να επηρεάσει τα επίπεδα των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών βιταμινών. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία