2η επιλογή: Υγρό κέικ κολοκύθας
Ένα θρεπτικό σνακ καθώς η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, επίσης περιέχει βιταμίνη C και μαγνήσιο και οι σπόροι της αποτελούν καλή πηγή λιπαρών οξέων. Μην ξεχάσετε να προτιμήσετε φυτική μαργαρίνη αντί για ζωικό βούτυρο.
Υλικά συνταγής
700γρ. ψίχα κίτρινης κολοκύθας
2 αυγά
1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
150γρ. βούτυρο
⅔ φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. αλεύρι κοσκινισμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.σ. καρύδια τριμμένα
4 κ.σ. σταφίδες
½ κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Διαδικασία συνταγής
Κόβουμε σε πολύ μικρά ζάρια την ψίχα της κολοκύθας και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με ¾ φλιτζανιού νερό να βράσει. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν τα υγρά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και κρατάμε τα ασπράδια στην άκρη. Προσθέτουμε στο μείγμα της κολοκύθας τους κρόκους, το αλεύρι, το μπέικιν, τα καρύδια, τις σταφίδες, το ξύσμα, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις από μέσα προς τα έξω και από κάτω προς τα πάνω.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά με 1 ώρα. Το εσωτερικό του κέικ θα παραμείνει υγρό για υτό πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Κατά το σερβίρισμα μπορούμε να απλώσουμε μαρμελάδα πορτοκάλι στο κέικ ή να συνοδεύσουμε με σαντιγί.
Πηγή: cooklos.gr
Διατροφικό σχόλιο: Ένα θρεπτικό σνακ καθώς η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, επίσης περιέχει βιταμίνη C και μαγνήσιο και οι σπόροι της αποτελούν καλή πηγή λιπαρών οξέων. Μην ξεχάσετε να προτιμήσετε φυτική μαργαρίνη αντί για ζωικό βούτυρο.