2η επιλογή: Κουλούρια σουσαμένια με πετιμέζι!
Μερικά κουλουράκια για δεκατιανό είναι μία νόστιμη και διαιτητική επιλογή ιδίως αν αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήσετε πετιμέζι. Το πετιμέζι είναι ένα εύγευστο υποκατάστατο της ζάχαρης και επιπλέον αποτελεί καλή πηγή σιδήρου και σε συνδυασμό με το σουσάμι εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Επίσης μία υγιεινή παραλλαγή στη συνταγή μας θα ήταν να αντικατασταθεί το αλεύρι με βρώμη.
Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι μισό μισό με ολικής άλεσης
1 κ.σ. μαγιά ξερή
1 ¼ φλιτζάνι ζεστό νερό
Για την επικάλυψη:
1 φλιτζάνι πετιμέζι από σταφύλια
½ φλιτζάνι νερό
1 κ.σ. αλεύρι
2 φλιτζάνια σουσάμι καβουρντισμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε την ξερή μαγιά, με το χλιαρό νερό, το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.
Μπορούμε να την κάνουμε στο μίξερ ή με τα χέρια.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία βρεγμένη πετσέτα, την αφήνουμε να φουσκώσει 40 λεπτά.
Κάνουμε τη ζύμη ένα ρολό, τη μοιράζουμε σε 14 ίσα κομμάτια.
Το κάθε κομμάτι το κάνουμε ένα κορδόνι, και με δύο κορδόνια, αφού τα στρίψουμε κάνουμε το κουλούρι όπως στη φωτογραφία.
Αραιώνουμε το πετιμέζι με το νερό, διαλύουμε το αλεύρι μέσα, βουτάμε ένα ένα τα κουλούρια και μετά στο σουσάμι.
Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί, τοποθετούμε τα κουλούρια.
Τα ψήνουμε 20 λεπτά στους 230 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα!!!