«Κινητήρια δύναμη η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πελατών σου»
Η Βασιλική Πυρογιάννη έκανε τις σπουδές της επάγγελμα, πέρασε από κλινικά κέντρα, πλέον διαθέτει…
Η Βασιλική Πυρογιάννη έκανε τις σπουδές της επάγγελμα, πέρασε από κλινικά κέντρα, πλέον διαθέτει το δικό της γραφείο διαιτολόγου-διατροφολόγου και δηλώνει ευτυχισμένη να προσφέρει στους ανθρώπους τα απαραίτητα καθημερινά tips για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους…
Ποιος είναι ο ακριβής επαγγελματικός τίτλος σας σήμερα;
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc στην αθλητική διατροφή
Περιγράψτε μας το επάγγελμά σας. Υπάρχει κάποια ιεραρχία ή επίπεδα; Αν ναι αναφέρετέ τα.
Το επάγγελμα του διαιτολόγου – διατροφλόγου χαρακτηρίζεται από την αγάπη για την ισορροπημένη διατροφή και την προώθηση της υγείας των συνανθρώπων σου. Σε όποιο τομέα κι αν απασχολείσαι κοινό γνώρισμα είναι η ενασχόληση με το συνάνθρωπο, η επικοινωνία μαζί του, με σκοπό τη βελτίωση χαρακτηριστικών υγείας ή αισθητικής που επηρεάζουν περισσότερο ή λογότερο την ευεξία του. Δεν χαρακτηρίζεται από επίπεδα ιεραρχίας, αλλά από την υπευθυνότητα σου ως επαγγελματίας για να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις των ανθρώπων που σε εμπιστεύονται.
Η επιλογή του επαγγέλματος που ασκείτε σήμερα, αποτελούσε για εσάς και παιδική φιλοδοξία;
Αν και η επιλογή της διαιτολογίας δεν ήταν εξαρχής ο στόχος μου ή η παιδική μου φιλοδοξία, από τους πρώτους μήνες φοίτησης στο πανεπιστήμιο κατάλαβα ότι αυτό ήταν το επάγγελμα που μου ταιριάζει και που θα μου έδινε ικανοποίηση και πληρότητα. Ασκώντας ένα επάγγελμα που αγαπάς και θεωρείς σημαντικό για τους ανθρώπους γύρω σου, σου δίνει πληρότητα και σε κάνει τελικά ένα επιτυχημένο επαγγελματία.
Ποια ήταν ερεθίσματα κατά την παιδική σας ηλικία που στάθηκαν καθοριστικά για την επαγγελματική πορεία σας;
Ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητά μου ήταν πάντα καθοριστικοί παράγοντες σε όλα τα στάδια της ζωής μου, και φυσικά ο ρόλος τους ήταν ακόμα πιο ουσιαστικός στην επαγγελματική μου πορεία. Υψηλοί στόχοι και επιμονή με χαρακτήριζαν από την παιδική μου ηλικία και με συνοδεύουν μέχρι και σήμερα.
Η πραγματικότητα όπως τη ζείτε, ανταποκρίνεται στις αρχικές σας σκέψεις;
Η επαγγελματική πραγματικότητα ενός διαιτολόγου, η οποία βέβαια καθορίζεται και διαμορφώνεται από τις κινήσεις και επιλογές σου ως επαγγελματίας, καλύπτει πλήρως τα όνειρα και τις βλέψεις μου. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγάπη σου για το επάγγελμα αλλά και από τις επιλογές που έχεις κληθεί να κάνεις μέσα στα χρόνια ενασχόλησής σου με αυτό.
Ποιες σπουδές ακολουθήσατε; (Σχολείο, ανώτερες ή ανώτατες σπουδές)
Αποφοίτησα από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο φοίτησα και για το μεταπτυχιακό μου δίπλωμα στην αθλητική διατροφή. Πρόκειται για ένα πρότυπο πανεπιστήμιο για τα ελληνικά δεδομένα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ίσως λόγω της σχετικά σύντομης ίδρυσής του, με βάση πρότυπα του εξωτερικού.
Ποια ήταν και είναι τα χόμπυ σας;
Τα ταξίδια και η ενασχόλησή μου με τη γυμναστική και διάφορα αθλήματα αποτελούν τα πιο σημαντικά μου ενδιαφέροντα. Και τα δύο σε βοηθούν να ανακαλύψεις νέα πράγματα, είτε ανά τον κόσμο είτε για τον ίδιο σου τον εαυτό. Εξίσου σημαντική στη ζωή μου θεωρώ και τη μουσική, η οποία με συντροφέυει τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκτός δουλειάς.
Πόσα χρόνια εργάζεστε γενικά και πόσα στο επάγγελμα που είστε σήμερα; Στο επάγγελμα που είστε υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντικείμενα; Εσείς πόσα έχετε αλλάξει στην ίδια δουλειά και ποια;
Εργάζομαι ως διαιτολόγος – διατροφολόγος τα τελευταία 13 χρόνια, από το 2001, χρονιά και στην οποία αποφοίτησα. Όντας ένα άνθρωπος που πάντα αναζητώ περισσότερες προκλήσεις και εναλλαγές, έχω ασχοληθεί με διάφορα αντικείμενα που προσφέρει το ίδιο το επάγγελμα. Για δύο χρόνια εργάστηκα στο ενδοκρινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός ως κλινικός διαιτολόγος, ενώ αμέσως μετά στράφηκα στον ιδιωτικό τομέα στον οποίο απασχολούμαι έως σήμερα στο προσωπικό μου γραφείο. Παράλληλα, τα τελευταία οχτώ χρόνια, ανήκω στην ιδρυτική ομάδα της εταιρίας παροχής υπηρεσιών διατροφής nutrimed, συμμετέχοντας σε μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων με σκοπό την προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και της άσκησης.
Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που σας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή; Και ποια τα προσόντα που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Κάθε δραστηριότητα μέσα στον κλάδο του επαγγέλματος απαιτεί την ανάπτυξη διαφορετικών δεξιοτήτων, με κυριότερα και κοινά την επικοινωνία και την ικανότητα απλούστευσης της επιστήμης και μεταφοράς της στο κοινό με κατανοητή και απλή γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, απαραίτητη είναι η συνεχής επιμόρφωση και ενημέρωση σχετικά με τα νέα επιστημονικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για ένα νέο σχετικά επάγγελμα που εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς τόσο επιστημονικά όσο και επαγγελματικά.
Περιγράψτε μας μια τυπική ημέρα στην εργασία σας. Αλλά και εκτός εργασίας.
Μια τυπική μέρα περιλαμβάνει την επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο που σε εμπιστεύεται ώστε να βοηθήσεις στη βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών, τη μείωση/αύξηση του βάρους του, την αντιμετώπιση κλινικών προβλημάτων υγείας (από διατροφικής πλευράς). Παράλληλα, όμως, συστηματική είναι και η ενασχόληση με τη συγγραφή άρθρων, καθώς και με τη συνεχή επιμόρφωση, δηλαδή το διαρκές διάβασμα, προκειμένου να είσαι πάντα ενημερωμένη για όλες τις επιστημονικές εξελίξεις.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κατά τη γνώμη σας, που καθιστούν το συγκεκριμένο επάγγελμα μοναδικό;
Η χαρά και η ικανοποίηση που λαμβάνει ο διαιτολόγος παρακολουθώντας τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας των ατόμων που τον εμπιστεύονται αποτελούν την κινητήρια δύναμη.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας; Νιώθετε ότι σας περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που επιθυμείτε να έχετε στη ζωή σας;
Έχοντας επιλέξει να ασκήσω το επάγγελμα του διαιτολόγου ως ελεύθερος επαγγελματίας έχει συγκεκριμένα οφέλη αλλά και δυσκολίες. Η συνεχής επαγρύπνυση για τη διαρκή προώθηση του επαγγέλματος δρα θετικά όσον αφορά την εξέλιξη και προσωπική σου πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύται και από άγχος. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο που πρέπει να ακολουθείς, προκειμένου να επιτύχεις ως ελεύθερος επαγγελματίας συχνά απλά δεν έχεις ωράριο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό είναι κάτι που το επιλέγει ο καθένας για τον εαυτό του, βάση των βλέψεων και απαιτήσεων από τον εαυτό του.
Ποιές είναι οι πιο ευχάριστες και ανταποδοτικές στιγμές;
Η πιο ανταποδοτική στιγμή είναι αυτή που δέχεσαι την αγάπη και τη χαρά των ανθρώπων που βοηθάς να βελτιώσουν τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία τους. Το να παρακολουθείς τους ανθρώπους να αλλάζει η ζωή τους, να βελτιώνεται συνολικά η υγεία τους, σε τομείς που ίσως δεν είχες φανταστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.
Θεωρείτε ότι αμείβεστε ικανοποιητικά σε σχέση με τον κόπο σας, την αγορά αλλά και την εκπαίδευση που έχετε λάβει, προκειμένου να ασκήσετε το συγκεκριμένο επάγγελμα;
Ως ελεύθερος επαγγελματίας, το εισόδημά σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, πολλές φορές ανεξάρτητες από την ίδια τη φύση του επαγγέματος, όπως οι γενικές οικονομικές συγκυρίες της χώρας.
Από την εμπειρία σας ένας άνθρωπος στο δικό σας επάγγελμα (συγκεκριμένη ιεραρχία) που κυμαίνεται ο μισθός ή το εισόδημά του στην Ελλάδα;
Το εισόδημα του επαγγέλματος ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με το χώρο στο οποίο ένας διαιτολόγος απασχολείται, π.χ. στο νοσοκομείο (ως δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος), 800-1200 ευρώ, στη βιομηχανία τροφίμων (1000-1500 ευρώ), σε αθλητικές ομάδες (περίπου 1000 ευρώ, αν και πλέον οι θέσεις είναι πολυ λίγες), ως ελεύθεροι επαγγελματίες (μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την επιτυχία του κάθε επαγγελματία).
Έχετε άλλες παράλληλες ενασχολήσεις; Συμμετέχετε σε ΜΚΟ, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ή με τα κοινά (δήμος, κοινότητα);
Παραμένοντας στο κομμάτι της διατροφής, ασχολούμαι αρκετά ενεργά με δράσεις της ΜΚΟ Διατροφή του Παιδιού, που έχει ως βασικό μέλημα να προωθεί την επαρκή και ισορροπημένη διατροφή του παιδικού πληθυσμού.
Οι δικοί σας προσωπικοί στόχοι ποιοι είναι;
Η βελτίωση της διατροφικής παιδείας κατά το δυνατον μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού (ευτυχώς το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να «φτάσεις» σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από αυτούς που μπορείς απλά να δεις προσωπικά), ώστε να αισθάνεσαι ότι πραγματικά έχεις καταφέρει να βοηθήσεις και να ευαισθητοποιήσεις έστω και μια μικρή μερίδα του πληθυσμού.
Θεωρείτε ότι η άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σας;
Θεωρώ ότι το ίδιο το επάγγελμα με έχει βοηθήσει να είμαι πιο επικοινωνιακή, αλλά και να κατανοώ καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Είστε ευχαριστημένοι από την άσκηση του επαγγέλματός σας; Συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής σας έτσι όπως την είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινήσατε;
Νομίζω ότι είμαι ιδιαίτερα τυχερή ασκώντας αυτό το επάγγελμα, για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί μου δίνει τη χαρά και ικανοποίηση ότι συμβάλλω στη βελτίωση της ζωής άλλων ανθρώπων που με εμπιστεύονται.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν το επάγγελμά σας;
Το βασικό που θα συμβούλευα όποιον θα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του διαιτολόγου είναι να βεβαιωθεί πρώτα ότι αγαπάει πραγματικά αυτό το επάγγελμα, γιατί μόνο έτσι θα είναι ολοκληρωμένος ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας.
oloigiaolous.gr