EDITORIAL: Τιμές τροφίμων – από την κρίση στην σταθερότητα
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – 16 Οκτωβρίου 2011
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Γράφει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος,
Ρίσβας Γρηγόρης, Γενικός Διευθυντής nutrimed
Τιμές τροφίμων – από την κρίση στην σταθερότητα
Οι τιμές των τροφίμων στο παρελθόν παρουσίαζαν σταθερότητα και δεν αποτελούσαν αντικείμενο χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επιπλέον, σωρεία φόρων έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα εκείνον τον καταναλωτή που ξοδεύει το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός του για να παρέχει τροφή στην οικογένειά του. Χρειάζεται να γίνουν σημαντικές προσπάθειες και να ληφθούν στοχευμένες πολιτικές, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτός ο καταναλωτής θα μπορεί να επιστρέφει σπίτι του με αρκετά τρόφιμα, για να διατρέφεται η οικογένειά του θρεπτικά.
Για την Ελλάδα θεωρώ ότι τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και η επιστροφή στην Μεσογειακή Διατροφή είναι επιβεβλημένη, εφόσον εκτός από την υγεία διασφαλίζει και την ισορροπία του οικοσυστήματος και άρα είναι η πλέον οικονομική λύση σε περίοδο κρίσης. Ήρθε πλέον η στιγμή το Ελληνικό κράτος και οι πολίτες του να επενδύσουν στην γεωργία και στις δυνατότητες που έχει η ελληνική γη να παράγει τρόφιμα, τόσο για την διατροφή των Ελλήνων όσο και για εξαγωγικούς λόγους. Και φυσικά το εμπόριο και η κατανάλωση τροφίμων δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται από κάθε λογής φορολογία, δεν μπορεί το τρόφιμο να θεωρείται είδος προστιθέμενης αξίας, ούτε πολυτελείας. Είναι σημαντικό πλέον να αποφασίσουμε ότι θα αφήσουμε έξω από την φορολογική πολιτική την διατροφή και θα φροντίσουμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τοπικής οικονομίας, να υπάρχει επαρκής παροχή υγιεινών διατροφικών επιλογών στους κατοίκους της χώρας, αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα κέρδη από αυτήν την διαδικασία προφανώς θα είναι και οικονομικά, οπότε δεν πρόκειται να χάσει το κράτος, απλά θα μπορεί να εισπράττει από μία κερδοφόρα και παραγωγική διαδικασία και όχι από το πιάτο του καταναλωτή.