Συνταγές

Αλγερινή σούπα

Αλγερινή σούπα

Η σούπα από την Αλγερία περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών…

Η συγκεκριμένη σούπα είναι ένα πλήρες γεύμα που προσφέρει ισορροπία σε θρεπτικά συστατικά και αξιόλογη ποσότητα ενέργειας. Μπορεί να καταναλωθεί ως κύριο γεύμα με μια σαλάτα προσδίδοντας στο διαιτολόγιο μας ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

ΥΛΙΚΑ (6 μερίδες)

• ¾ φλ. ελαιόλαδο
• ½ κιλό φιλέτο μοσχάρι
• ½ κιλό στήθος κοτόπουλο
• 1 κρεμμύδι
• 1 μεγάλη πατάτα
• 1 κολοκυθάκι
• 250 γρ. ρεβίθια
• Aλάτι, πιπέρι
• 2 κ.σ. δυόσμο
• 6 φλιτζάνια νερό
• ½ φλ. λεπτές χυλοπίτες
• ½ φλ. αρακά
• 1 κονσέρβα πελτέ τομάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, κόβουμε σε κύβους και τσιγαρίζουμε το κρέας και το κοτόπουλο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι τις πατάτες και το κολοκυθάκι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό και μέσα εκεί τα ρεβίθια, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε τα πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τον δυόσμο, τα ανακατεύουμε και σε χαμηλή φωτιά τα σιγοβράζουμε για ένα 20 λεπτό. Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και τον αρακά και τα αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμη. Τελευταίο προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ. Τα βράζουμε όλα μαζί για άλλο ένα τέταρτο.

Θρεπτική αξία (μιας μερίδας)

Ενέργεια (kcal): 424
Πρωτείνη (γρ.): 22
Λίπος (γρ): 20
Υδατάνθρακες (γρ): 39

Διατροφικό Σχόλιο

H σούπα από την Αλγερία περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιες σούπες υπάρχουν λίγο πολύ σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Σημαντική είναι και εδώ η ισορροπία θρεπτικών συστατικών υδατανθράκων-πρωτεϊνών-λιπών, ενώ το ότι διατηρεί μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών συστατικών των τροφών που με άλλο τρόπο μαγειρέματος θα χανόταν είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα.

Συγκεκριμένα στη συνταγή μας οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β2 και Β6 του μοσχαρίσιου κρέατος, η Β1 της πατάτας, του αρακά και ρεβιθιών, καθώς και οι πολυφαινόλες του κρεμμυδιού διατηρούνται στον ζωμό της σούπας. Έτσι προσλαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Τα αντιοξειδωτικά εδρεύουν στο πιάτο αυτό με πρωταγωνίστρια την κουερσιτίνη που βρίσκεται στο κρεμμύδι και είναι υπεύθυνη για το χρώμα του η οποία με τη συνδρομή άλλων βιταμινών και στοιχείων που συνυπάρχουν στα λαχανικά και τα όσπρια φαίνεται που εμποδίζουν την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας ταυτόχρονα το σώμα μας από διάφορες παθήσεις.

Παράλληλα η σούπα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C (πατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα) τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντας τον από τη δράση ιών και βακτηρίων. Η σούπα αποτελεί σίγουρα πολύ καλή λύση τον χειμώνα καθώς τα θρεπτικά συστατικά της μας προφυλάσσουν από ιώσεις και κρυολογήματα.