Ψάρι αλά Σπετσιώτα
Μία ιδανική συνταγή για δίαιτα…
Υλικά (5-6 μερίδες)
• 5-6 φέτες από μεγάλο ψάρι π.χ συναγρίδα
• ¼ φλ. χυμό λεμονιού
• 1 φλ. λάδι
• 1 κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
• 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 750 γρ. ντομάτες
• ½ φλ. κρασί λευκό ξηρό
• ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• λίγο αλεύρι
Εκτέλεση
Καθαρίστε το ψάρι και χαράξτε το κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς για να ψηθεί μέχρι μέσα. Βάλτε το στο ταψί, ρίξτε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το μισό λάδι και το αλεύρι. Αφήστε το να ψηθεί μία ώρα. Βάλτε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίξτε την ντομάτα, το κρασί και τον μαϊντανό και αφήστε τα να σιγοβράσουν, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Περιχύστε με αυτή το ψάρι & ψήστε τα στους 175ο C για 1 ώρα. Σερβίρετέ το με χόρτα, μπρόκολα ή σπαράγγια βραστά.
Θρεπτική αξία / Μερίδα
ΘΕΡΜΙΔΕΣ: 500 | ΠΡΩΤΕΙΝΗ: 50 γρ. | ΛΙΠΟΣ: 29 γρ. | ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ :10 γρ.
Διατροφικό Σχόλιο
Τα ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η ευεργετική τους δράση έχει συσχετιστεί τόσο με μειωμένη θνησιμότητα από τη στεφανιαία νόσο, όσο και με σημαντική προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου. Αν και οι έρευνες στο χώρο αυτό είναι σε εξέλιξη, ωστόσο αποτελεί καίρια διατροφική σύσταση η τακτική προσαρμογή τους στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο. Τα ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 και φώσφορο, ενώ βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τις τροφές που περιέχουν ασβέστιο.
Οι ντομάτες και ο χυμός λεμονιού είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Η συγκεκριμένη βιταμίνη ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, οπότε προστατεύει και από ιώσεις, χωρίς να φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει μετά την εμφάνισή τους. Όσον αφορά το λεμόνι η συμβολή του μάλλον περιορίζεται στις βιταμίνες, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργεί ως λιποδιαλυτικό, όπως πολλές φορές αστόχως υποστηρίζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκόρδο, δηλαδή φαίνεται ότι προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά τελικά δεν φαίνεται να είναι ικανό να μειώσει την αρτηριακή πίεση.