Συνταγές

Διαβάζοντας τον «χαρακτήρα» της μπίρας

Διαβάζοντας τον «χαρακτήρα» της μπίρας

Έχετε παρατηρήσει πως κάποιες μπίρες είναι πιο θολές κι άλλες πιο διαυγείς; Αλήθεια γνωρίζατε ότι το είδος της μαγιάς και της ζύμωσης κατά την παραγωγή της μπίρας αποτελεί κι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθορίζει τον τύπο της

Έχετε παρατηρήσει πως κάποιες μπίρες είναι πιο θολές κι άλλες πιο διαυγείς; Αλήθεια γνωρίζατε ότι το είδος της μαγιάς και της ζύμωσης κατά την παραγωγή της μπίρας αποτελεί κι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθορίζει τον τύπο της; Πράγματι, τα διαφορετικά είδη μπίρας μπορούν και ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο! Τι είναι, όμως, αυτό που καθορίζει τον τελικό «χαρακτήρα» του αγαπημένου μας ποτού;

Το μυστικό της αγαπημένης γευστικής μας προτίμησης «κρύβεται» στη διαδικασία της παραγωγής της μπίρας η οποία ξεκινάει από την καλλιέργεια του κριθαριού και περνάει από 3 βασικά στάδια: τη βυνοποίηση, τη ζυθοποίηση και τη ζύμωση. Ταυτόχρονα, το είδος μιας μπίρας καθορίζεται και από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της (βύνη κριθαριού και άλλων δημητριακών, νερό, λυκίσκος και μαγιά)! Έτσι, μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορους τύπους μπίρας, με ποικιλία χρωμάτων, γεύσεων και δύναμης σε αλκοόλ…

Είστε τύπος lager ή ale;

Γνωρίζατε πως η διαφορά ανάμεσα στα 2 αυτά είδη μπίρας οφείλεται στον διαφορετικό τύπο μαγιάς που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους; Για την παραγωγή μιας μπίρας lager, χρησιμοποιούνται ζύμες (μαγιά) οι οποίες μετά τη ζύμωση κατακάθονται στον πάτο του δοχείου. Αντίθετα, μετά τη ζύμωση μιας μπίρας ale, οι ζύμες ανεβαίνουν στην επιφάνειά της. Παράλληλα, το είδος της μαγιάς που χρησιμοποιείται διαμορφώνει και τα χαρακτηριστικά μιας μπίρας, όπως τη γεύση και το άρωμα. Στις μπίρες lager θα συναντήσει κανείς και τις pilsner, τις dark lager και τις light, ενώ οι Weiss, οι stout και οι trappist ανήκουν στην ομάδα των ale.

Ξανθιά, κόκκινη ή μήπως μαύρη;

Το χρώμα μιας μπίρας καθορίζεται από τη βύνη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της. Έτσι, αναμειγνύοντας βύνες διαφορετικού χρώματος, μπορούν να προκύψουν ξανθιές, χάλκινες, κόκκινες, καφέ και μαύρες μπίρες.

Η «δύναμη» της μπίρας..

..αναφέρεται στην περιεκτικότητά της σε αλκοόλη. Μία μέση μπίρα τύπου lager περιέχει περίπου 4-7% αλκοόλ, ωστόσο μπορεί κανείς να συναντήσει και πιο δυνατές (με περισσότερο από 8% αλκοόλ) ή πιο ελαφριές μπίρες (1,5-3,5 %). Για όσους αποφεύγουν το αλκοόλ, η μπίρα χωρίς αλκοόλ (λιγότερο από 0,7%) αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή. Η παραγωγή της ακολουθεί την ίδια φυσική διαδικασία με την παραγωγή της κανονικής μπίρας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γεύση, το άρωμά και τα θρεπτικά συστατικά της. Κατά την παραγωγή της είτε πραγματοποιείται περιορισμένη ζύμωση και έπειτα αφαιρείται η αλκοόλη, είτε η διαδικασία της ζύμωσης είναι πολύ σύντομη ώστε η αλκοόλη που παράγεται να είναι πολύ λίγη, ενώ υπάρχουν και μπίρες στις οποίες δεν πραγματοποιείται ζύμωση.

Γεύσεις για κάθε γούστο:

Η γεύση της κάθε μπίρας είναι διαφορετική και έρχεται ως αποτέλεσμα του μοναδικού τρόπου παραγωγής της, που εξαρτάται από τη ζύμη που επιλέγεται, την αναλογία βύνης και λυκίσκου, αλλά και το χρόνο της ζύμωσης και της ωρίμανσης. Στον «κόσμο» της μπίρας λοιπόν μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε γλυκιές, φρουτώδεις (ale) ή με γεύση καβουρδισμένης βύνης (stout) μπίρες, ενώ για τους λάτρεις της πικρής γεύσης, οι μπίρες στις οποίες κυριαρχεί ο λυκίσκος (lager, Pilsener), αποτελούν μία πιο ταιριαστή επιλογή.

Οι διαφορετικές «συνταγές» που εκτελούνται οδηγούν σε ποικιλία γεύσεων που καλύπτουν και τους πιο απαιτητικούς. Εσείς τελικά τι.. «τύπος» είστε; Επιλέξτε το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα που σας ταιριάζουν και απολαύστε τη μπίρα της αρεσκείας σας, χωρίς να ξεχνάτε το μέτρο!