Ginger Bread
Χριστουγεννιάτικες συνταγές !!!
Ginger Bread
Συνταγή: Chef Χρήστος Λάμπρου
Υλικά
• 100 γρ. μέλι
• 100 γρ. μέλι
• 100 γρ. μελάσα
• 70 γρ. ζάχαρη μαύρη
• 100 γρ. Flora Soft με βούτυρο
• 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλυκού κακάο
• 1 κουτ. γλυκού baking powder
• 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών
• 1 αυγό
Μίγμα Μπαχαρικών
• Κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντερ, γλυκάνισο, σε ίσα μέρη
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη μελάσα, τη μαύρη ζάχαρη και το Flora Soft με βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε το μίγμα μας για 10 λεπτά να κρυώσει και το αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι, το baking powder, το μίγμα μπαχαρικών και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκ. σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε διάφορα σχήματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 20 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη μελάσα, τη μαύρη ζάχαρη και το Flora Soft με βούτυρο και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε το μίγμα μας για 10 λεπτά να κρυώσει και το αδειάζουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι, το baking powder, το μίγμα μπαχαρικών και το αυγό και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκ. σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε διάφορα σχήματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 20 λεπτά.
Διατροφική Αξία συνταγής
Διατροφικό σχόλιο
Πεντανόστιμα και θρεπτικά μπισκότα που θα κάνουν το σπίτι σας να «μυρίσει Χριστούγεννα». Η αντικατάσταση του ζωικού βουτύρου με soft μαργαρίνη, η οποία έχει 60% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το φρέσκο βούτυρο, μειώνει το περιεχόμενο της συνταγής σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία αντικαθίστανται από ακόρεστα. Παράλληλα, ο συνδυασμός των υλικών της συνταγής «χαρίζει» πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στα μπισκότα. Η μελάσα είναι πλούσια σε πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγνάνιο. Αντίστοιχα, μυρωδικά όπως η κανέλλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, αν και σε μικρές ποσότητες μέσα στη συνταγή, προσφέρουν στο γλυκό εκτός από απίθανα αρώματα και τα συστατικά τους όπως το μαγγάνιο ένα ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται σε πληθώρα λειτουργιών στον οργανισμό όπως στη διατήρηση της υγείας των οστών, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος κ.α. Κεράστε τα ή συνδυάστε τα με το πρωινό σας γάλα τις γιορτινές ημέρες δημιουργώντας μια εναλλακτική θρεπτικού πρωινού.
ΠΗΓΗ: www.flora.com.gr