Χριστούγεννα με την Αργυρώ
Η Αργυρώ “δίνει γεύση” στα φετινά μας Χριστούγεννα
…για την Αργυρώ τα Χριστούγεννα έχουν μυρωδιά μέλι, ανθόνερου και ξηρών καρπών! Και η γεύση… γλυκιά όπως αυτή που αφήνουν οι παιδικές αναμνήσεις της γνωστής σεφ μέσα στην κουζίνα του σπιτιού της. Ο ήχος του γουδιού, από τους αγαπημένους ρυθμικούς χτύπους της προετοιμασίας των Χριστουγέννων, καθώς ακόμη και το θρυμμάτισμα των ξηρών καρπών αποτελούσε ιεροτελεστία!
Η σχέση της με την κουζίνα… δυνατή αφού από μικρή ήταν στην κουζίνα και ασχολιόταν με την παρασκευή των γλυκών, μεγάλωσε βλέπετε σε παραδοσιακή οικογένεια όπου έκαναν πολλά γλυκά και οι μυρωδιές τους ήταν συνυφασμένες με τα Χριστούγεννα και τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Σήμερα μας εμπιστεύεται μια συνταγή φτιαγμένη και «δεμένη» με τις πιο όμορφες, μυρωδάτες και γλυκές αναμνήσεις της…
• 240 γρ. ελαιόλαδο
• 50 γρ. κονιάκ
• 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
• 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
• 200 γρ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. γαρύφαλλο
• 2 κ.γ. κανέλα
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
• 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
• 400 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. νερό
• 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• ½ λεμόνι (ακέρωτο)
• Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.
EXTRA ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ:
1. Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονατι πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.
2. Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα ‘αμολύσει’ / θα αποβάλλει το λάδι! Θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
3. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα!
4. Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
5. Για το σιρόπιασμα: αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φυστίκι.
6. Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα: αραδιάζετε τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.
Μπορείτε να δείτε τη συνταγή αυτή εδώ και άλλες πολλές στο www.argiro.gr.
Η συνταγή παρουσιάστηκε στην εκπομπή "Πρωινό ΑΝΤ1" στις 08/12/2011.