Τα νέα της αγοράς

Άμεση ενέργεια και τόνωση. Πώς;

Άμεση ενέργεια και τόνωση. Πώς;

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να είχε παραπάνω ώρες η μέρα για να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί με ένα μαγικό τρόπο να κερδίζατε λίγη ενέργεια παραπάνω για να αντέξετε την καθημερινότητα;

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να είχε παραπάνω ώρες η μέρα για να μπορέσετε να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας; Πόσες φορές έχετε σκεφτεί με ένα μαγικό τρόπο να κερδίζατε λίγη ενέργεια παραπάνω για να αντέξετε την καθημερινότητα; Φανταζόμαστε πολλές. Πόσες φορές, όμως, έχετε σκεφτεί ότι τελικά η λύση ίσως να είναι πιο απλή; Η σωματική κόπωση εξαντλεί τον οργανισμό σωματικά και ψυχικά και διαταράσσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες, ακόμα και σε χρόνιες νόσους όπως είναι τα καρδιαγγειακά. Ένας σωστός τρόπος διατροφής, όμως, μπορεί να σας ξαφνιάσει στο πόσο δυνατούς και ενεργητικούς θα σας κάνει να νιώθετε.

Τι εννοούμε;
Μπορεί ένα παιχνίδι να δουλέψει χωρίς τις σωστές μπαταρίες, ή ένα φυτό να μεγαλώσει αν δεν ποτίζεται; Όχι! Είναι τόσο απλό, λοιπόν. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι εξαντλείστε, αναλογιστείτε αν τα καύσιμα που δώσατε στο σώμα σας, τα συστατικά της διατροφής σας δηλαδή, αν ήταν αρκετά αλλά και αν ήταν και τα κατάλληλα. Γιατί… χρειάζεστε ενέργεια για να δώσετε ενέργεια….

Ποια είναι τα κατάλληλα καύσιμα

1. Πρωινό
Ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σε κατάσταση νηστείας. Το πρωί γίνεται μάχη μεταξύ των ορμονών που έχουν εξαντληθεί και αυτών που προσπαθούν να φτάσουν στο peak τους για να μας κινητοποιήσουν! Τι χρειάζεται ο οργανισμός; Καύσιμα, δηλαδή τροφή! Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που θα σας δώσει ενέργεια μέσα στην ημέρα σας. Άλλωστε, πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτοί που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα ισορροπημένο πρωινό, τείνουν να ακολουθούν και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας μια πιο ισορροπημένη διατροφή.

2. Επιλέξτε τρόφιμα με "θρεπτική ενέργεια" και όχι απλά με ενέργεια

Η ενέργεια που θα σας αποδώσει ένα τρόφιμο αντανακλάται στις θερμίδες που περιέχει. Είναι άλλο, όμως, ένα τρόφιμο να αποδίδει 100 θερμίδες μαζί με πληθώρα βιταμινών, όπως είναι 1 μερίδα φρούτου, και άλλο να αποδίδει σκέτες και πολύ περισσότερες θερμίδες όπως ένα κομμάτι γλυκό που ουσιαστικά δε θα προσδώσει κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό σας.

3. Ξεχάστε τις στερητικές δίαιτες
Οι στερητικές δίαιτες το μόνο που καταφέρνουν τελικά είναι να στερούν τον οργανισμό από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, να μειώνουν το μεταβολισμό και τελικά να προκαλούν σωματική εξάντληση. Γι΄αυτό και είναι πολύ σύνηθες άτομα που ακολουθούν στερητικές δίαιτες να έχουν μειωμένη μνήμη, κακή διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης και υψηλή συχνότητα ασθενειών.

4. Ενυδατωθείτε!

Η ανεπαρκής ενυδάτωση είναι πολλές φορές ο λόγος που σας κάνει να νιώθετε ληθαργικοί και υποτονικοί. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να προσλαμβάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υγρά από ποικιλία ροφημάτων εκτός των αλκοολούχων.

5. Μην περιορίζετε το λίπος. Επιλέξτε το καλό λίπος!
Το λίπος, όσο κι αν πολλοί το κοιτούν με μισο μάτι, είναι βασικό και απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό μας. Μην ξεχνάτε ότι πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) χρειάζονται το λίπος για να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας. Συν τοις άλλοις, τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη σύνθεση ορμονών, τη δομή των κυττατικών μεμβρανών, την παροχή ενέργειας και άλλες λειτουργίες. Επιλέξτε, λοιπόν, τα καλά λιπαρά περιορίζοντας τα κορεσμένα και trans λιπαρά και αντικαθιστώντας τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, ελιές, ταχίνι, ψάρια, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένες φυτικές μαργαρίνες.

6. Επιστροφή στη φύση καταναλώνοντας φρούτα – λαχανικά – βότανα – καρπούς – μπαχαρικά, πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες, συναντώνται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε βότανα ή καρπούς όπως είναι το τζίντζερ, το πράσινο τσάι, η ασερόλα. Είναι ουσιαστικά οι φυσικοί στρατιώτες του οργανισμού που μάχονται ενάντια σε κάθε ουσία, όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες, που εισέρχεται ή που δημιουργείται στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει τη γήρανση, την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και τη σωματική εξάντληση. Εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι βιταμίνες C, K, A και Ε, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Η πρόσληψή τους φαίνεται να συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στο νευρικό σύστημα, στην άμυνα του οργανισμού ακόμα και στην πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου. Ενώ, άλλα φυσικά προϊόντα, όπως είναι η γύρη των μελισσών, φαίνεται να βοηθούν στην αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι η πρώτη οδηγία για επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (βιταμινών – μετάλλων και ιχνοστοιχείων) είναι η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά!
 

Πολλές φορές όμως, για να εξασφαλίσουμε όλα τα παραπάνω, ειδικά σε συνθήκες έντονου στρες, βεβαρυμένου προγράμματος ή έντονης αθλητικής δραστηριότητας, χρειάζεται να καταφύγουμε σε φυτικά συμπληρώματα διατροφής που να συνδυάζουν αγνά, φυσικά συστατικά όπως διάφορα βότανα, πράσινο τσάι, φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C όπως είναι η ασερόλα, με βιταμίνες του συμπλέγματος Β απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον ενεργειακό μεταβολισμό. Μην διστάσετε, λοιπόν, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία διαιτολόγο για να σας κατευθύνει στο ποιο είναι το κατάλληλο συμπλήρωμα για εσάς ή στο πώς μπορείτε να ενσωματώσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής στον τρόπο ζωής σας.
 
Williams PG. The benefits of breakfast cereal consumption: a systematic review of the evidence base., Adv Nutr. 2014 Sep 15;5(5):636S-673S.

Ediriweera ER, Premarathna NY. Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. Ayu. 2012 Apr;33(2):178-82. doi: 10.4103/0974-8520.105233.

Opara EI, Chohan M. Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits., Int J Mol Sci. 2014 Oct 22;15(10):19183-202

Επιστημονική Ομάδα Nutrimed