Επίδραση της κατανάλωσης καφέ στο σακχαρώδη διαβήτη
H Δρ. Αιμιιλία Παπακωνσταντίνου μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της για την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στο σακχαρώδη διαβήτη
Η σχέση του καφέ με την υγεία αναδεικνύεται από όλο και περισσότερες έρευνες, με την καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά του να εμπλέκονται στη σχέση αυτή.
Σύμφωνα με την κ. Α. Παπακωνσταντίνου Λέκτορα Διατροφής και Μεταβολισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο:
1. Ο ρόλος του καφέ στο γλυκαιμικό έλεγχο είναι ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο, καθώς έχουν αναδειχθεί προστατευτικές δράσεις από επιδημιολογικές μελέτες.
2. Απαιτείται ο σχεδιασμός καλά σχεδιασμένων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.
3. Ο ρόλος των συστατικών του καφέ (για παράδειγμα αντιοξειδωτικά) στο γλυκαικό έλεγχο αποτελεί λαμπρό πεδίο για έρευνα.
Αντίστοιχα, πολλά είναι και τα δεδομένα που συνδέουν τον καφέ με την μακροζωία και την μειωμένη θνησιμότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Γ. Σιάσος, Επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κατανάλωση καφέ με μέτρο (έως 3-4 μερίδες καφέ ημερησίως) δε φαίνεται να βλάπτει, αλλά αντιθέτως φαίνεται να ασκεί ευεργετική επίδραση σε διάφορες κλινικές καταστάσεις (για παράδειγμα καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, νευρολογικές νόσους κ.α.) καθώς και στη μείωση ατυχημάτων.
Το γεγονός αυτό εξηγεί τη σχέση της κατανάλωσης καφέ με τη μείωση της ολικής θνησιμότητας και της επιμέρους θνησιμότητας από διάφορα νοσήματα και ατυχήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάσο αυτό κυρίως οφείλεται στην αντιξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση που επιφέρει το ρόφημα καφέ και τα συστατικά του στον ανθρώπινο οργανισμό.