Ετικέτες τροφίμων είναι κατανοητές;
… η θέση της επιστημονικής κοινότητας
Ετικέτες τροφίμων είναι κατανοητές;… η θέση της επιστημονικής κοινότητας
Ο τρόπος που αποτυπώνονται οι διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων, είναι ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες του χώρου της Διατροφής-Διαιτολογίας, παγκοσμίως.
Στις μέρες μας, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δημιουργήσει ισχυρούς οργανισμούς-επιτροπές που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων και τον τρόπο που επικοινωνούνται οι διατροφικές πληροφορίες πάνω στα τρόφιμα. Ο FDA, Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων Η.Π.Α. και FAO, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας Η.Π.Α. για τις ΗΠΑ και η EFSA, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων για την ΕΕ. Ωστόσο, όπως φάνηκε και στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαιτολογίας στην Ιαπωνία, πριν από κάποια χρόνια, η ανάγκη αυτή έχει επεκταθεί, πλέον, και στις Ασιατικές χώρες, οι οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν το σχετικό σύστημα και στις χώρες τους με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά για τον τρόπο που επικοινωνούνται οι διατροφικές πληροφορίες στο καταναλωτικό κοινό.
Έτσι, πράγματι, παρακολουθήσαμε τα τελευταία 2 χρόνια την αυστηρότητα με την οποία κρίθηκαν όλες οι σχετικές αιτήσεις των βιομηχανιών τροφίμων για τους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.
Μεγάλη σημασία δίνεται και στην επισήμανση που αφορά την μπροστινή όψη των συσκευασιών τροφίμων, εκεί δηλαδή που δίνεται με εύληπτο για τον απλό καταναλωτή τρόπο η βασική πληροφόρηση της συνεισφοράς του κάθε προϊόντος στην συνολική διατροφή του. Για άλλη μία φορά φάνηκε ότι ο κατάλληλος τρόπος σύμφωνα με πολλές έρευνες που έγιναν σε καταναλωτές είναι η χρήση των GDAs δηλαδή των Ημερήσιων Τιμών Αναφοράς, στις οποίες γίνεται σαφής η ποσοστιαία συνεισφορά του κάθε τροφίμου στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, μακροθρεπτικών συστατικών και άλλων διατροφικών στοιχείων, όπως το αλάτι και οι φυτικές ίνες.
Με την χρήση των GDAs ο καθένας λαμβάνει την απαραίτητη πληροφόρηση και μπορεί να επιλέξει υπεύθυνα τα τρόφιμα που θα καταναλώσει καθημερινά, χωρίς να υπεραπλουστεύονται οι επιλογές του μέσω ενός συστήματος όπου με απλοϊκό χρωματισμό διαλέγει τα καλά τρόφιμα και απορρίπτει τα κακά. Ως γνωστό εξάλλου οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί είναι παραπλανητικοί, αφού όλα τα τρόφιμα έχουν θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή, αρκεί οι όποιες επιλογές να γίνονται με βάση την τεκμηριωμένη πληροφόρηση και την αντικειμενική αναφορά των επιστημονικά αποδεκτών δεδομένων.