Ετικέτες Τροφίμων: Κάνοντας “θρεπτικές” αγορές
Οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα χρήσιμο σύμμαχο για τον καταναλωτή, ώστε να μπορεί να γνωρίζει και να αποφασίζει «τι βάζει στο πιάτο του» συνειδητά και χωρίς φόβο.
Οι νέες ετικέτες τροφίμων, τα γνωστά GDA’s ή διαφορετικά η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη, είναι ένας εύκολος και εύχρηστος οδηγός που μας εξηγεί πόση ενέργεια (θερμίδες), πόσα λιπαρά, κορεσμένο λίπος, σάκχαρα και αλάτι ή αλλιώς νάτριο περιέχονται σε κάθε μερίδα τροφίμου (εικόνα 1).
Εικόνα 1.
Ενώ μας δίνει και πληροφορίες για το ποσοστό των αναγκών στα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά που καλύπτει η συγκεκριμένη μερίδα (εικόνα 2).
Εικόνα 2. Στο κόκκινο πλαίσιο αναγράφεται το ποσοστό κάλυψης της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης
των θρεπτικών συστατικών με την κατανάλωση της συγκεκριμένης μερίδας
Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να συγκρίνουμε όμοια προϊόντα μεταξύ τους και να εξετάσουμε κατά πόσο διαφέρουν σε θρεπτική αξία στην ίδια ποσότητα μερίδας. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποιώντας τα GDA’s να κάνουμε έξυπνες αλλαγές που μας επιτρέπουν:
2. Να προστατεύουμε την υγεία μας
• Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας και υπολογίστε πόσες μερίδες περιέχει η συσκευασία.
• Συγκρίνετε τις θερμίδες της μερίδας αντίστοιχων προϊόντων.
Για παράδειγμα, για να ελέγξετε αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη δίαιτά σας ένα καινούριο τυρί αντί της φέτας, αρκεί να:
(1) Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας (π.χ. 30γρ) και τις θερμίδες που περιέχονται σε αυτήν την ποσότητα φέτας,
(2) Ελέγξτε πόσες θερμίδες έχει η αντίστοιχη ποσότητα του καινούριου τυριού.
Κερδίστε γερή καρδιά
Ελέγξτε τα ποσοστά που αναγράφονται στα κουτάκια του ολικού και κορεσμένου λίπους και του νατρίου. Όταν η τιμή είναι:
< 5%, το τρόφιμο θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό
> 20%, το τρόφιμο θεωρείται υψηλής περιεκτικότητας στο συγκεκριμένο συστατικό
- – Προτιμήστε τα τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 10% κορεσμένο λίπος.
- – Προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν λιγότερο από 5% αλάτι- νάτριο.
- – Αποφύγετε ή καταναλώνεται σε μικρότερη συχνότητα, τρόφιμα με περισσότερο από 20% λίπος.