Η «γλυκιά» πλευρά του διαβήτη
Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας δείχνουμε μια έμφυτη προτίμηση στα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα
Όλοι οι άνθρωποι λοιπόν νιώθουμε την ανάγκη να ενδώσουμε σε γλυκούς πειρασμούς. Τι γίνεται όμως με τα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη; Όταν η συγκεκριμένη κατάσταση επιβάλλει τον περιορισμό των γλυκών και των σακχάρων στο σύνολο της διατροφής τους, υπάρχει τρόπος να καλύψουν την επιθυμία τους για κάτι γλυκό;
Μια γλυκιά επανάσταση
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες αποτελούν μία εναλλακτική της ζάχαρης, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για εγκεκριμένα και απολύτως ασφαλή συστατικά, που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα για να δώσουν τη γλυκιά γεύση, αποδίδουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα δεν αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα.
Μάλιστα, πρόσφατα στον κόσμο της «γλύκας» προστέθηκε και η στέβια, μία νέα γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία, λαμβάνονται από τα φύλλα του φυτού στέβια με μια ήπια επεξεργασία που θυμίζει την εκχύλιση του τσαγιού. Η στέβια αποκαλείται από πολλούς ως «ζάχαρη του μέλλοντος» και χαρίζει τη γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη και για τα άτομα που ζουν με το Σακχαρώδη Διαβήτη.
Στην ουσία τα υποκατάστατα ζάχαρης, είτε είναι τεχνητά όπως η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη-Κ, το κυκλαμικό οξύ, είτε φυσικής προέλευσης όπως η στέβια, αποτελούν σημαντικά διατροφικά «εργαλεία», που δίνουν τη δυνατότητα και στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη να απολαύσουν τη γλυκιά γεύση με ασφάλεια και να επανεντάξουν μία ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων στο διαιτολόγιό τους. Αρκεί να αντικαταστήσουν τα προϊόντα τα οποία περιέχουν γλυκαντικά που αποδίδουν θερμίδες (όπως η ζάχαρη, η φρουκτόζη, το μέλι) με τις αντίστοιχες εκδοχές τους που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, που δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου.
Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες περιέχονται σε μία ποικιλία προϊόντων όπως τα αναψυκτικά, τα παγωτά, τα γιαούρτια και οι κρέμες. Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν σειρές επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, οι οποίες περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η στέβια, αλλά και φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην αποτελεσματική ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού.
Φαίνεται λοιπόν πως, ακόμη και για τα άτομα με διαβήτη, το γλυκό είχε γίνει.. γλυκάκι μόνο στο μακρινό παρελθόν. Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει τις πιο κατάλληλες και σωστές επιλογές, προκειμένου να απολαύσει τη γλυκιά γεύση χωρίς.. ενοχές!