Μήπως οι δυνάμεις σας, σας εγκαταλείπουν;
Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας καλύψει επαρκώς σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να λαμβάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. Κατά πόσο όμως αυτό είναι πάντοτε εφικτό;
Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι άνθρωποι έχουν πλέον την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά και της διάθεσης να προμηθευτούν για να ετοιμάσουν τα απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, είναι σύνηθες συνειδητά ή ασυνείδητα να παραλείψουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τρόφιμα ή ακόμα και ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό μας.
Μάλιστα, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης που είχε δημοσιευθεί από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, παρ’ όλο που στην Ελλάδα έχουμε σε αφθονία όλα τα καλά αγαθά της Μεσογειακής Διατροφής, η διατροφή των Ελλήνων κάθε άλλο παρά Μεσογειακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα της ομάδας των δημητριακών, τα οποία μας εφοδιάζουν κυρίως με φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ενέργεια καταναλώνονται κατά 46,2% λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα, ενώ τα λαχανικά, τα οποία μας εφοδιάζουν με πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων καταναλώνονται κατά 73,4% λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα. Ακόμα, τα ψάρια, τα οποία αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων καταναλώνονται κατά 42,1% λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα, ενώ αντίθετα το κόκκινο κρέας, πλούσιο σε κορεσμένο λίπος υπερκαταναλώνεται κατά 343% περισσότερο από ότι συνίσταται.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού οι οποίες ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών ελλείψεων όπως είναι οι εργαζόμενοι με εξαντλητικά ωράρια, οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απώλειας βάρους.
Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις και ιδιαίτερα κάτω από τις στρεσογόνες συνθήκες στις οποίες ζούμε, τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό βοήθημα, ιδίως αυτά που περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία του οργανισμού. Ως εκ τούτου, μπορούν να συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών και όχι μόνο.
Σε μία μελέτη, μάλιστα, φάνηκε ότι το 80% των ηλικιωμένων (51 έτους και άνω) κατάφεραν με τη λήψη συμπληρωμάτων να καλύψουν τη συνιστώμενη πρόσληψη των βιταμινών A, B-6, Β-12, C, και Ε, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ψευδαργύρου. Στην ίδια μελέτη φάνηκε ότι οι άντρες και οι γυναίκες που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής ήταν πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς την αναγκαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται συνήθως φαίνεται ότι βοηθούν ιδιαίτερα στην επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη D, Κ και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, της πήξης του αίματος και της μεταφοράς του οξυγόνου στους ιστούς, του ανοσοποιητικού αλλά και για την καλή υγεία των οστών.
Η έλλειψη ή η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων εκτός των σοβαρών προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλέσει, μπορεί ακόμα να εντείνει ή να προκαλέσει ένα αίσθημα κούρασης και αδυναμίας με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.
Πλέον, υπάρχουν στην αγορά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν στις κατάλληλες ποσότητες τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται για την επαναφόρτιση των μπαταριών του οργανισμού σας και που συνήθως απουσιάζουν από τη διατροφή μας.
Ιδανικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα πλήρες συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει συνδυασμό φυσικών συστατικών όπως συστατικά φρούτων, λαχανικών και καρπών μαζί με βιταμίνες, φυτικές ίνες, αμινοξέα, πλήρη σειρά προβιοτικών και φυσικών ενζύμων προσφέροντας έτσι, πλήρη φροντίδα στο σώμα σας και ένα αίσθημα υγείας και ευεξίας. Τα νεότερα, μάλιστα, πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής συμβαδίζουν με τη νεότερη τεχνολογία εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη δραστικότητα, απορρόφηση και διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών.
Αν λοιπόν, δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και αισθάνεστε ότι οι δυνάμεις σας, σας εγκαταλείπουν, συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που θα δώσει ώθηση στην ενέργειά σας!
Πηγές:
• Gahche J, Bailey R, Burt V, et al. Dietary supplement use among U.S. adults has increased since NHANES III (1988–1994). NCHS data brief, no 61. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. 2011
• Sebastian RS, Cleveland LE, Goldman JD, Moshfegh AJ. Older adults who use vitamin/mineral supplements differ from nonusers in nutrient intake adequacy and dietary attitudes. J Am Diet Assoc. 2007 Aug;107(8):1322-32.
• Troppmann L, Gray-Donald K, Johns T., Supplement use: is there any nutritional benefit?, J Am Diet Assoc. 2002 Jun;102(6):818-25.
• Πανελλήνια έρευνα διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων, Περί Διατροφής, τεύχος 1, 2006, Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος