Μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ένα light αναψυκτικό;
Σίγουρα τις τελευταίες δύο μέρες θα έχετε «πέσει» τυχαία πάνω στο δελτίο τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας σχετικά με μία νέα μελέτη
Μία ακόμα μελέτη που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις…πριν καν δημοσιευθεί!
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας, που θα γίνει τον Μάρτιο, ούτε έχει δημοσιευθεί σε κάποιο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, ώστε να μπορεί κάποιος να την αξιολογήσει και να την σχολιάσει, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μάλλον θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφυλακτικότητα. Επιπλέον, λόγω του ότι πρόκειται για επιδημιολογική μελέτη, η φύση της είναι τέτοια που δεν μπορεί να αποδείξει πως υπάρχει σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ των ροφημάτων και της κατάθλιψης. Με άλλα λόγια τέτοιου είδους μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών, φρουτοποτών και τσαγιού, με ζάχαρη ή διαίτης, είναι η αιτία δημιουργίας κατάθλιψης.
Τέλος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η εμφάνιση της κατάθλιψης επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως γενετικούς, βιολογικούς, περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως πιθανοί συγχυτικοί παράγοντες σε αντίστοιχες μελέτες. Για παράδειγμα, πως μπορούμε να γνωρίζουμε εάν έχει ληφθεί υπόψη στη μελέτη το κατά πόσο τα άτομα που κατανάλωναν συχνότερα light αναψυκτικά ήταν άτομα που εμφάνιζαν παχυσαρκία ή διαβήτη, καταστάσεις που αυξάνουν από μόνες τους την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης;
Τι δείχνει η μελέτη
Οι Αμερικανοί ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση ροφημάτων όπως αναψυκτικά, τσάι, φρουτοποτά και καφέ από το 1995 έως το 1996 σε 263,925 άτομα ηλικίας από 50 έως 71 ετών. Μια δεκαετία αργότερα ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν διαγνώσθηκαν με κατάθλιψη μετά το 2000 και η απάντηση που έλαβαν ήταν θετική από τους ίδιους για 11.311 συμμετέχοντες. Από αυτούς, εκείνοι που έπιναν 4 κουτάκια ή φλιτζάνια αναψυκτικού την ημέρα είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Όσοι έπιναν 4 κουτάκια φρουτοποτού την ημέρα είχαν 38% μεγαλύτερη πιθανότητα, ενώ όσοι έπιναν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 10% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν φρουτοποτά ή καφέ αντίστοιχα. Η πιθανότητα βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη για όσους έπιναν αναψυκτικά διαίτης αντί για τα αντίστοιχα με ζάχαρη.
Ο επικεφαλής της μελέτης Honglei Chen δήλωσε ότι «η μείωση των αναψυκτικών διαίτης στη διατροφή ή η αντικατάστασή τους με καφέ χωρίς ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης», αλλά σημείωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που να επιβεβαιώνουν μια πιθανή τέτοια σύνδεση.
Πηγές:
http://www.aan.com
http://www.cdc.gov
http://www.nimh.nih.gov