Οι γλυκαντικές ύλες είναι τελικά ασφαλείς!
Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών Υλών, το συνέδριο.. σε μια ματιά
Παρά την ευρεία χρήση των γλυκαντικών υλών, οι καταναλωτές εξακολουθούν να κρατούν επιφυλακτική στάση και να έχουν πολλά ερωτηματικά. Τελικά οι φόβοι ευσταθούν ή πρόκειται για «παρεξήγηση»; Τι έχει να μας πει η επιστημονική κοινότητα;
Το συνέδριο
Ο λόγος για τη Διεθνή Επιτροπή Γλυκαντικών Υλών (ISA, International Sweeteners Association) που πραγματοποίησε στις 19 Μαΐου 2011 στις Βρυξέλλες το συνέδριο με θέμα «Τρόφιμα, ποτά και Γλυκαντικές ύλες με λίγες θερμίδες. Μπορούν τελικά να προάγουν την Υγεία;». Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τις γλυκαντικές ύλες και πιο συγκεκριμένα την ασφάλειά τους, το ρόλο τους στη διαχείριση του σωματικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα αναλύθηκαν και διαψεύστηκαν διάφοροι μύθοι που κατά καιρούς μας κάνουν διστακτικούς στην κατανάλωσή τους.
Το ενδιαφέρον κέντρισε η ομιλία του καθηγητή βιοχημικής φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο του Southampton Andrew Renwick, με τίτλο «Τα αποδεικτικά στοιχεία. Είμαστε σίγουροι πως οι Γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς». Σύμφωνα με τον καθηγητή Renwick, οι γλυκαντικές ύλες δεν κρύβουν κινδύνους, ενώ οι πρόσφατες αναφορές που συσχετίζουν την ασπαρτάμη με τον πρόωρο τοκετό είναι αβάσιμες. "Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι προκειμένου να εγκριθούν οι γλυκαντικές ύλες με λίγες θερμίδες πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας από Διεθνείς Οργανισμούς πριν προστεθούν στα τρόφιμα ή τα ποτά", τονίζει ο καθηγητής. "Για τα επίπεδα γλυκαντικών υλών που εισάγονται στα τρόφιμα υπάρχει μεγάλος παράγοντας ασφαλείας. Αυτό σημαίνει πως τα τρόφιμα περιέχουν πολύ μικρότερη ποσότητα γλυκαντικών υλών σε σχέση με τα ανώτατα επίπεδα πρόσληψης", συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας πως οι γλυκαντικές ύλες είναι τελικά ασφαλείς.
Ο καθηγητής Renwick έχει εκτενή ερευνητική πείρα στο μεταβολισμό και τις επιπτώσεις διαφόρων «ξένων» ενώσεων στο σώμα, όπως τα φάρμακα, τα φυτοφάρμακα και οι πρόσθετες ουσίες τροφίμων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 160 ερευνητικές εργασίες και 35 κεφάλαια βιβλίων που αφορούν στη «μεταβολική τύχη» των φαρμάκων και άλλων ξένων χημικών ουσιών στο σώμα, στη χημική ασφάλεια των τροφίμων και των γλυκαντικών υλών με λίγες θερμίδες. Το 2002 έλαβε αναμνηστικό βραβείο του φόρουμ Τοξικολογίας.
Έχει επιτελέσει μέλος της Επιτροπής Τοξικότητας, της Επιτροπής Καρκινογένεσης και της Επιτροπής Φαρμάκων. Επιπλέον έχει τη ιδιότητα μέλους της Επιτροπής Μολυσματικών παραγόντων στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA), ενώ υπήρξε για 9 χρόνια σύμβουλος στις συνεδριάσεις της ειδικής Επιτροπής των Πρόσθετων ουσιών Τροφίμων που πραγματοποιείται από μέλη τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), όσο και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (FAO).