Πόσο ασφαλής είναι ο Έλληνας καταναλωτής;
Ο λόγος για την ημερίδα του ΕΦΕΤ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 6/12/2011…
Σύμφωνα με τον κ Μίχα η ασφάλεια τροφίμων αποτελεί πρώτιστο ζητούμενο στην εποχή μας κι αυτό γιατί το σημερινό περιβάλλον αλλά και οι οικονομικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της διατροφής μεγάλου μέρους του πληθυσμού και ενδεχομένως επιδρούν και στις διατροφικές συνήθειες.
Ο ΕΦΕΤ, για να μπορέσει να προασπιστεί αυτές τις εποχές που διανύουμε την ασφάλεια τροφίμων, έχει θέσει ως βασικό μέλημά του τη βελτίωση του συστήματος ελέγχων και την εύρεση μεθόδων καλύτερης θωράκισης των καταναλωτών από διατροφικούς κινδύνους. Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το πρόεδρο του ΕΦΕΤ, είναι σημαντικό να εντοπισθούν οι παθογένειες ώστε να τις αφήσουμε στο παρελθόν, αναζητώντας τρόπους ώστε να συντονίσουμε καλύτερα όλες τις αρχές ελέγχου. Τέλος, είναι σημαντικό να εντοπισθεί και να καθορισθεί ο τρόπος με τον οποίο ο κλάδος των τροφίμων μπορεί να συνδράμει στην ευρύτερη προσπάθεια.
Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα;
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών και των Περιφερειακών διευθύνσεων ανά την Ελλάδα, φέτος οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ έχουν διενεργήσει 7720 μακροσκοπικούς και 2600 εργαστηριακούς ελέγχους που είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό και την καταγραφή 1232 παραβάσεων, την κατάσχεση 54,9 τόνων διαφόρων ακατάλληλων τροφίμων και την επιβολή προστίμων 3,8 εκ ευρώ.
Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως σημείο επαφής της χώρας μας στην ΕΕ, ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία και διαρκή επικοινωνία με την EFSA, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία παρέχει επιστημονικές συμβουλές καθώς και επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε θέματα ασφαλείας τροφίμων.
Ποιες είναι οι επερχόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του ΕΦΕΤ;
Ο ΕΦΕΤ αναζητά διαρκώς νέους τρόπους ανάπτυξης και βελτίωσης του δικτύου ασφαλείας των καταναλωτών σε προληπτικό επίπεδο και σε αυτόν τον τομέα προγραμματίζεται η υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως:
– η δημιουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με τον ΕΦΕΤ που θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών στο πενταψήφιο νούμερο 11717.
– η υλοποίηση της εφαρμογής Διατροφικού Τειρεσία, ενός μηχανογραφημένου συστήματος στο οποίο θα καταχωρούνται οι παραβάτες που εντοπίζονται από όλες τις ελεγκτικές αρχές.
Εξίσου σημαντικό βήμα που υλοποιείται ήδη είναι η συνεχής και αντικειμενική ενημέρωση των καταναλωτών και η εκπαίδευσή τους πάνω σε ζητήματα διατροφικών επιλογών, αλλά και η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μίχα «Δεν θέλουμε να λέμε στους ανθρώπους τι να φάνε αλλά θέλουμε να γνωρίζουν τι τρώνε».
Στην προσπάθεια αυτή σημαντική είναι η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη θέσπιση βασικών αρχών για την επισήμανση και των ισχυρισμών υγείας και διατροφής που θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές με βάση τις διατροφικές τους ανάγκες.