Ψωνίστε έξυπνα με…GDA’s
Στη εποχή όπου όλο και περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα βρίσκονται στο πιάτο μας ο ρόλος της των ετικέτών στα τρόφιμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία!
Ψωνίστε έξυπνα με…GDA’s
Σήμερα, την εποχή όπου ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει όλο και περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα λόγω έλλειψης διαθέσιμου χρόνο, ο ρόλος της διαθρεπτικής επισήμανσης στα τρόφιμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μαθαίνοντας να διαβάζουμε σωστά τις πληροφορίες που παρέχονται στα τρόφιμα και να τις ερμηνεύουμε κατάλληλα, μπορούμε να κάνουμε πιο σωστές και ισορροπημένες επιλογές.
Από τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στις συσκευασίες των προϊόντων είναι μάλλον δυσνόητες για το μέσο καταναλωτή. Σε έρευνα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων το 2006 σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων, βρέθηκε ότι μόνο το 1/3 του καταναλωτικού κοινού είναι σε θέση να κατανοήσει την ετικέτα διαθρεπτικής επισήμανσης. Επιπλέον, σε έρευνα του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος παρατηρήθηκε ότι οι καταναλωτές ελέγχουν κατά βάση την ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Μόνο το 40% διαβάζει τα συστατικά των τροφίμων, ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό ελέγχουν τις διατροφικές πληροφορίες που δίνονται.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, λοιπόν, ελέγχονται πλέον εναλλακτικές επιλογές για τον τρόπο αναγραφής των διατροφικών συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι κάτι έχει αλλάξει στις ετικέτες διαφόρων τροφίμων, όπως στις συσκευασίες των δημητριακών και στα αναψυκτικά. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αναγραφής των ετικετών (σύστημα GDAs – Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη), το οποίο έχει ως στόχο την καλύτερη, πιο εύκολη και άμεση πληροφόρηση των καταναλωτών για ορισμένα θρεπτικά συστατικά με μία πρώτη ματιά.
Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη (GDAs) είναι ένας οδηγός για την ενέργεια (θερμίδες) και την ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. λιπών, κορεσμένων λιπών, σακχάρων και αλατιού – νατρίου) που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Στον πίνακα που επισυνάπτεται παρουσιάζεται η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα, τόσο για την ενέργεια (θερμίδες), όσο και για τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Οι τιμές υπολογίζονται βάση ενός υγιούς ενήλικα άντρα και γυναίκα αντίστοιχα, μέσου βάρους και ύψους.
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί ο καταναλωτής να εκτιμήσει άμεσα και εύκολα τι συνεισφέρει η ποσότητα του τροφίμου που καταναλώνει στη διατροφή του.
Οι ετικέτες με τα GDAs επεξηγούν τα επίπεδα θερμίδων, σακχάρων, λιπών, κορεσμένων λιπών και αλατιού (νατρίου) που περιέχονται σε κάθε προτεινόμενη μερίδα ενός τροφίμου.
Ακόμα κι αν δεν μπορεί κάποιος να κατανοήσει τις ποσότητες σε γραμμάρια και τι ακριβώς σημαίνουν αυτές για τη συνολική του διατροφή (είναι πολύ, λίγο;) με τα ποσοστά που παρατίθενται από κάτω ελέγχει τι ποσοστό της Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης έχει καλύψει.
Έτσι, μπορεί να επιλέξει ποια από αυτές τις παραμέτρους είναι πιο σημαντική για τη δίαιτά του, να συγκρίνει προϊόντα και να τον βοηθήσουν να αποφασίσει ποια τρόφιμα θα αγοράσει για αυτόν και την οικογένειά του και ποια τρόφιμα εντάσσονται καλύτερα στο διαιτολόγιό του. Οι ετικέτες με τα GDAs αποτελούν, δηλαδή, τη «μετάφραση» της επιστημονικής πληροφόρησης σε πιο φιλική για τον καταναλωτή πληροφορία, βοηθώντας τον να διαβάσει, να κατανοήσει και να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται από τις ετικέτες τροφίμων.