10 Tips για μια Υγιή Καρδιά
Γράφει η Κωνσταντίνα Καρασούλη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
3. Προσοχή στο νάτριο! Ψάξτε για περιορισμένες σε αλάτι εκδοχές κονσερβοποιημένων λαχανικών και προπαρασκευασμένων τροφίμων. Προσθέστε λιγότερο αλάτι στα φαγητά.
4. Βάλτε χρώμα! Απολαύστε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν είναι ιδανικά για την προστασία της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση.
5. Βρείτε ολική άλεση! Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 100 γραμμάρια τροφίμων ολικής άλεσης, όπως δημητριακά πρωινού, ψωμί, μακαρόνια, καστανό ρύζι.
6. Βγείτε για ψάρεμα! Καταναλώστε ψάρια πλούσια σε ω-3, όπως σολωμό, σκουμπρί και σαρδέλα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
7. Καρπωθείτε από τους καρπούς! Επιλέξτε μέτριες ποσότητες από τροφίμα με ακόρεστα λιπαρά, όπως φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
8. Πείτε ναι στις ίνες! Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στη βρώμη, στη σίκαλη, στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια κάνουν καλό στην καρδιά σας
9. Το νου σας στις ετικέτες! Οι ετικέτες Διαθρεπτικής Επισήμανσης βοηθούν προκειμένου να διαχειριστείτε τις θερμίδες, τις ίνες, τα λιπαρά, τη χοληστερόλη, το νάτριο και άλλα συστατικά στα τρόφιμα που καταναλώνετε.
10. Μπείτε στο ρυθμό της άσκησης! Φροντίστε να έχετε 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Δεν έχετε χρόνο; Προσπαθήστε για 10 λεπτά την ημέρα. Δοκιμάστε έντονο περπάτημα, τρέξιμο, χορό, ποδήλατο, κηπουρική – ακόμη και σκούπισμα με την ηλεκτρική.