Ψωμί ο πρωταγωνιστής της νηστείας
Κατά τη διάρκεια της νηστείας λόγω του αποκλεισμού ορισμένων ομάδων τροφίμων όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, το ψωμί αποκτά ιδιαίτερη θέση στην καθημερινή μας διατροφή με σκοπό να μας χορτάσει.
Σχεδόν όλα τα φαγητά συνοδεύονται με ψωμί: λαδερό με ψωμί, πατάτες με ψωμί, ρύζι με ψωμί κλπ, ωστόσο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προσπαθήσουμε να χορτάσουμε με μεγάλες ποσότητες αμύλου με αποτέλεσμα να φορτωνόμαστε περιττές θερμίδες. Πως μπορούμε να καταναλώνουμε το ψωμί με ισορροπία αυτές τις ημέρες;
• Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να σας χορτάσει πιο γρήγορα. Παράλληλα συνδυάζοντάς το με όσπρια σε κυρίως γεύμα ή με ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) στο πρωινό ή σε ελαφρύ γεύμα εξασφαλίζεται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
• Αποφύγετε να καταναλώνετε ψωμί μαζί με αμυλούχα τρόφιμα όπως ζυμαρικά, πατάτες και ρύζι.
• Προτιμήστε να συνοδεύετε τέτοια γεύματα με όσπρια και σαλάτες. Τόσο τα όσπρια, όσο και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που φέρνουν κορεσμό.
• Αποφύγετε το ψωμί ως σνακ. Προτιμήστε τα φρούτα με ένα κομμάτι χαλβά ή ακόμη ραβδάκια λαχανικών με κάποια αλοιφή από όσπρια (χούμους ή φάβα).