Έξυπνες αγορές: Τι πρέπει να προσέξεις πριν επιλέξεις δημητριακά πρωινού;
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Αν είσαι ο υπεύθυνος για τα ψώνια του σπιτιού, τότε μάλλον ήδη γνωρίζεις ότι η βόλτα στο σούπερ μάρκετ και η επιλογή των προϊόντων που τελικά θα μπουν στο καλάθι σου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα δημητριακά πρωινού. Κοιτάζοντας τα ράφια, θα παρατηρήσεις ότι η ποικιλία των προϊόντων είναι τόσο μεγάλη που δεν ξέρεις τι –και με πιο κριτήριο τελικά- να διαλέξεις.
Αρχικά, θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε πως όλα τα δημητριακά πρωινού δεν είναι ίδια! Μπορεί στην πλειοψηφία τους να έχουν προσεγμένες συσκευασίες και ευχάριστη γεύση, όμως στην πραγματικότητα οι διαφορές που μπορείς να ανακαλύψεις ως προς το διατροφικό τους προφίλ είναι μεγάλες.
Έτσι, την επόμενη φορά, πριν κάνεις την επιλογή σου, έχε στο μυαλό σου τα παρακάτω “σημεία-κλειδιά”:
þ Μην κοιτάζεις μόνο τη “βιτρίνα”!
Είναι αλήθεια πως ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στη μπροστινή πλευρά της συσκευασίας των δημητριακών, μπορείς να μάθεις κάποιες βασικές διατροφικές πληροφορίες για το κάθε προϊόν. Αν θέλεις, όμως, να έχεις μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τα συστατικά και τη θρεπτική τους αξία, χρειάζεται να δεις λίγο πιο προσεκτικά την πίσω πλευρά και ειδικότερα τον πίνακα διατροφικής επισήμανσης.
þΜερίδες: ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια σου
Οι μερίδες μπορούν να αποδειχθούν σύμμαχός σου στην προσπάθεια να συγκρίνεις 2 ή περισσότερα προϊόντα δημητριακών πρωινού. Για να επιλέξεις, λοιπόν, αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σου, δώσε έμφαση στην αναγραφόμενη μερίδα (π.χ. τα 30 γρ.) και στη συνέχεια σύγκρινε τις θερμίδες (ή/ και τα θρεπτικά συστατικά π.χ. φυτικές ίνες, σάκχαρα) ανά μερίδα.
þΠες ΝΑΙ στην ολική άλεση!
Δεν είναι τυχαίο που τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής διατροφής, αφού όχι μόνο έχουν πλούσια θρεπτική αξία, αλλά συμβάλλουν θετικά και στην υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τα δημητριακά, αν συγκρίνουμε τα ολικής άλεσης με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα, θα δούμε πως τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα και σε άλλα πολύτιμα συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Αν θέλεις να εξασφαλίσεις ότι τα δημητριακά που θα διαλέξεις είναι ολικής άλεσης, αρκεί να κοιτάξεις τη λίστα συστατικών και να επιλέξεις αυτά που στις πρώτες θέσεις αναφέρουν συστατικά όπως “σιτάρι ολικής άλεσης”, “βρώμη ολικής άλεσης” κλπ.
þΠρόσεξε τη ζάχαρη και τα λιπαρά!
Ήξερες ότι πίσω από την απολαυστική γεύση που προσδίδουν τα δημητριακά στο γάλα ή το γιαούρτι σου μπορεί να κρύβεται η υψηλή – και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ υψηλή- περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή/και λιπαρά; Αν θες, λοιπόν, να επιλέξεις ένα πιο ποιοτικό τρόφιμο, συμβουλεύσου τις ετικέτες τροφίμων και επίλεξε ένα προϊόν που να έχει τη ζάχαρη “υπό έλεγχο” (ιδανικά λιγότερα από 4-5g σακχάρων ανά μερίδα). Παράλληλα, αναζήτησε τα δημητριακά με τα λιγότερα λιπαρά ανά μερίδα.
Extra tip: Έχε υπόψη πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δημητριακά τύπου granola έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με τα απλά δημητριακά πρωινού, καθώς περιέχουν κομμάτια ξηρών καρπών αλλά και πρόσθετα λιπαρά που αναγράφονται στη λίστα συστατικών.
Τώρα, λοιπόν, που γνωρίζεις τι πρέπει να προσέξεις, είναι στο χέρι σου να επιλέξεις δημητριακά πρωινού που συνδυάζουν την απόλαυση με τη θρεπτική αξία!