Ο καφές αναζωογονεί σώμα και πνεύμα!
Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Η συντριπτική πλειοψηφία μελετών ακόμα και σήμερα συνεχίζει να δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση αυτού του τόσο αρωματικού και πολύ αγαπημένου ροφήματος είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία του μέσου ανθρώπου και ιδιαίτερα αν ο καφές προέρχεται από υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη, δηλαδή από πολύ καλές ποικιλίες καφέ.
Ο καφές ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Οι κόκκοι του καφέ είναι από τις μεγαλύτερες πηγές καφεΐνης παγκοσμίως, ένα πικρό αλκαλοειδές που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Από πολύ παλιά υπήρχαν μελέτες που είχαν δείξει ότι μια πολύ μικρή δόση καφεΐνης ίση με 32 mg (λιγότερο από αυτό που περιέχεται σε 1 κούπα στιγμιαίου καφέ ή ακόμα και σε 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ) βελτίωσε σημαντικά τα οπτικοακουστικά αντανακλαστικά των ατόμων. Ωστόσο, ακόμα και μια πρόσφατη ματιά στη βιβλιογραφία συγκεντρωτικά δείχνει ότι η πλειοψηφία των μελετών έχει δείξει ότι η καφεΐνη έχει ευεργετικές επιδράσεις στη διάθεση και την πνευματική διαύγεια.
Η δράση αυτή της καφεΐνης φαίνεται ότι συμβαίνει λόγω της έμμεσης ενεργοποίησης ενός νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πυροδότηση των νευρώνων. Για το λόγο αυτό, πίνοντας μία κούπα/ποτήρι στιγμιαίου καφέ ή 1 φλιτζάνι διπλού ελληνικού καφέ πριν από μια σημαντική πνευματική εκδήλωση, όπως η εξεταστική για παράδειγμα ή κάποια σημαντική συνάντηση στη δουλειά, θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των επιδόσεων. Μήπως αυτό σας λέει κάτι τώρα που ο Σεπτέμβρης δεν έχει τη φήμη και του πιο αποδοτικού εργασιακά μήνα; Food for thought…
Ο καφές συμβάλλει στην καύση του λίπους
Έχετε αναλογιστεί ποτέ γιατί η καφεΐνη είναι τόσο οικεία στους περισσότερους αθλητές; Ναι σίγουρα συμβάλλει στην αθλητική απόδοση αλλά αρκετά δεδομένα έχουν δείξει ότι συμβάλλει ακόμα και στην καύση του λίπους. Και όμως λειτουργεί! Εδώ και αρκετά χρόνια δημοσιεύονται μελέτες που δείχνουν ότι η καφεΐνη που προσλαμβάνεται μέσω της κατανάλωσης καφέ οδηγεί στην αυξημένη οξείδωση του λίπους ιδίως σε παχύσαρκες γυναίκες. Αυτό το αποτέλεσμα τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ωστόσο, είναι πιο έντονο σε νέους ανθρώπους.
Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό μας ρυθμό (δηλαδή το πόσες θερμίδες καίει ο καθένας μας καθημερινά για να ζήσει) μέχρι και κατά 10%, ανάλογα με την ποσότητα του καφέ που καταναλώνεται. Ως εκ τούτου, αν νομίζετε ότι ο «κουρασμένος» μεταβολισμός σας δεν είναι σε θέση να βοηθήσει μια απώλεια βάρους, μήπως να δοκιμάσετε μια κούπα παραπάνω στιγμιαίου καφέ ή 1 φλιτζανάκι ελληνικού καφέ καθημερινά;
Πηγές:
Ruxton, C. H. S. “The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks.” Nutrition Bulletin33.1 (2008): 15-25.
Lieberman, H. R., et al. “The effects of low doses of caffeine on human performance and mood.” Psychopharmacology 92.3 (1987): 308-312.
Pesta DH, Angadi SS, Burtscher M, Roberts CK1. The effects of caffeine, nicotine, ethanol, and tetrahydrocannabinol on exercise performance. Nutr Metab (Lond). 2013 Dec 13;10(1):71. doi: 10.1186/1743-7075-10-71.