Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στο πρωινό;
Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Εσάς τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη φράση «σωστό πρωινό»;
Είτε σας απασχολεί αρκετά το θέμα της διατροφής σας είτε λιγότερο, είναι σίγουρο πως θα έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου για την αξία του πρωινού γεύματος. Τα τελευταία χρόνια, μελέτες επί μελετών έχουν έρθει να δείξουν πως η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού συμβάλλει στην καλύτερη μας απόδοση- τόσο σωματική όσο και πνευματική-, βοηθά στην απώλεια βάρους καθώς και σχετίζεται με υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Κι ενώ θεωρητικά γνωρίζετε “τα πάντα” γύρω από το πρωινό, φαίνεται πως τελικά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που σας ξεφεύγουν και μπορούν να μετατρέψουν το πρωινό σε “γεύμα- παγίδα”.
Πρωινό με το ….σταγονόμετρο!
Πολλές φορές, είτε επειδή ο χρόνος μας πιέζει είτε επειδή δεν έχουμε πολλή όρεξη, μπορεί να οδηγηθούμε στην κατανάλωση ενός ελλιπούς πρωινού όπως 1 ποτήρι γάλα ή 2 φρυγανιές- κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι «έκαναν το καθήκον τους» πίνοντας μόνο ένα καφέ ή ένα τσάι. Ωστόσο, για να είναι ολοκληρωμένο ένα πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό τροφίμων από 2-3 ομάδες (π.χ. αμυλούχα, γαλακτοκομικά, φρούτα) και να καλύπτει περίπου το 20-25% των ημερήσιων διατροφικών μας απαιτήσεων. Με ένα τέτοιο γεύμα προσφέρουμε στον οργανισμό μας ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο, για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας. Δώστε, λοιπόν, στο πρωινό σας την έμφαση που του αξίζει επιλέγοντας:
þ1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης με σιτάρι και βρώμη και λίγα αποξηραμένα φρούτα ή σταφίδες
þ1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 1 φέτα φρυγανισμένο ψωμί ολικής άλεσης και 1 αυγό βραστό
þ1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή φυτικό ρόφημα π.χ. σόγιας ή αμυγδάλου και δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ή μια αντίστοιχη μπάρα από δημητριακά ολικής άλεσης και 1 φρούτο εποχής
Μήπως ξεχνάτε τις φυτικές ίνες;
Μπορεί να σας φανεί περίεργο, όμως το πρώτο βήμα για ένα σωστό πρωινό είναι η λίστα του σούπερ μάρκετ! Πόσες φορές σας έχει τύχει την ώρα που κάνετε τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ το χέρι σας να πάει δίχως πολλή σκέψη σε προϊόντα όπως λευκό ψωμί, λευκές φρυγανιές και επεξεργασμένα δημητριακά; Τα συγκεκριμένα προϊόντα ναι μεν σας προσφέρουν ενέργεια, αφού αποτελούν πηγή υδατανθράκων, υστερούν, όμως, στις πολύτιμες για τον οργανισμό φυτικές ίνες. Έτσι, πριν την επόμενη εξόρμησή σας στην αγορά, σημειώστε στη λίστα σας προϊόντα όπως μαύρο ψωμί/ φρυγανιές, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μπάρες από δημητριακά ολικής άλεσης. Πρέπει να έχετε υπόψη ότι καταναλώνοντας τρόφιμα ολικής άλεσης στο πρωινό σας όχι μόνο θα νιώθετε πιο χορτάτοι, λόγω της ιδιότητας των φυτικών ινών να αυξάνουν τον κορεσμό, αλλά θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας και με άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
“Οι υγρές θερμίδες δε μετράνε”
Λάθος! Ακόμα κι αν έχετε επιλέξει πολύ προσεκτικά τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε στο ξεκίνημα της μέρας σας, το πρωινό σας μπορεί να εξελιχθεί σε θερμιδική βόμβα αν επιλέξετε να το συμπληρώσετε με ένα ρόφημα με αυξημένη ζάχαρη ή/και λιπαρά. Κι επειδή για τον περισσότερο κόσμο η ημέρα ξεκινά με καφέ, πρέπει να έχετε κατά νου πως ένα ρόφημα καφέ που περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως σιρόπι, κρέμα και σαντιγί, μπορεί να προσδίδει ακόμα και 400 ή παραπάνω θερμίδες ανά ποτήρι! Αν αγαπάτε τη γεύση του καφέ, προτιμήστε τύπους καφέ όπως ο ελληνικός ή ο στιγμιαίος, οι οποίοι δεν προσδίδουν θερμίδες, εφόσον τους καταναλώνουμε σκέτους ή με προσθήκη γλυκαντικών π.χ. stevia.