Υγεία, διατροφή & lifestyle

Στιγμιαίος καφές: μύθος ή αλήθεια;

Στιγμιαίος καφές: μύθος ή αλήθεια;

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Ο στιγμιαίος καφές, τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα του εκδοχή, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στη χώρα μας. Έτσι, όπως συμβαίνει με όλους τους “celebrities”, κατά καιρούς κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες σχετικά με αυτόν αλλά και με μεμονωμένα συστατικά του- κυρίως για την καφεΐνη.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μάθουμε τι ισχύει στην πραγματικότητα και τι είναι απλά άλλος ένας μύθος…

“Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι φυσικό ρόφημα”
Στην πραγματικότητα, ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα 100% φυσικό ρόφημα. Όπως όλοι οι καφέδες, έτσι και αυτός έχει προέλευση από το καφεόδεντρο. Πιο συγκεκριμένα, προέρχεται από τους κόκκινους καρπούς του καφεόδεντρου, γνωστούς και ως «κεράσια του καφεόδεντρου», καθώς όταν είναι ώριμοι και έτοιμοι για περισυλλογή, έχουν παρόμοιο μέγεθος και χρώμα με τα κεράσια. Αυτό που κάνει, στην ουσία, τον στιγμιαίο καφέ να διαφέρει από τα υπόλοιπα είδη καφέ εντοπίζεται στην παραγωγική του διαδικασία: πριν φτάσει στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ο στιγμιαίος καφές έχει ήδη υποστεί φιλτράρισμα και αφυδάτωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να τον απολαύσουμε είναι να προσθέσουμε νερό στην κούπα ή το ποτήρι μας.

“Ο στιγμιαίος καφές έχει την πιο πολλή καφεΐνη”
Όπως βλέπουμε και στον πίνακα που ακολουθεί, από την άποψη της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο στιγμιαίος καφές δεν μπορεί να θεωρηθεί ο πιο βαρύς ανάμεσα σε όλα τα είδη. Από μια κούπα ζεστού στιγμιαίου καφέ ή από ένα δροσερό ποτήρι φραπέ προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 65-100 mg καφεΐνης, ποσότητα που αν τη συγκρίνουμε με την αντίστοιχη για μια μερίδα άλλου τύπου καφέ, π.χ. 1 φλιτζάνι γαλλικού (115-175mg), είναι σαφώς μικρότερη. Αξίζει να τονιστεί ότι για να ισχύει το παραπάνω, πρέπει να έχουμε προετοιμάσει τον στιγμιαίο καφέ χρησιμοποιώντας τη δοσολογία καφέ που αναγράφεται στη σωστή συνταγή του! Αν για δικούς σας λόγους αποφεύγετε ή περιορίζετε την πρόσληψη καφεΐνης, υπάρχει η λύση του ντεκαφεϊνέ στιγμιαίου καφέ, που περιέχει μόλις 2-3 mg καφεΐνης ανά μερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε υπόψιν πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για τους ενήλικες στο γενικό πληθυσμό θεωρείται ασφαλής η ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mg καφεΐνης (που μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 4 κούπες ζεστού/ ποτήρια κρύου στιγμιαίου καφέ).

” Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί κυτταρίτιδα”
H κυτταρίτιδα-δηλαδή η τοπική συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος π.χ. γλουτοί, μηροί, μπράτσα- αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς “εφιάλτες” των γυναικών όσον αφορά το σώμα τους. Αν και η αιτιολογία της δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, φαίνεται πως η κυτταρίτιδα οφείλεται σε παράγοντες όπως κακή λεμφική κυκλοφορία και ορμονικές διαταραχές. Επιπλέον, έχει φανεί πως μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να την επιδεινώσει. Ποιος είναι, όμως, ο ρόλος του καφέ σε όλο αυτό; Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης που μελέτησε την επίδραση τη διατροφής στην κυτταρίτιδα, ούτε ο καφές ούτε άλλα καφεϊνούχα ροφήματα φάνηκε να προκαλούν ή να επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα (Rossi and Verganini, 2000). Βλέπουμε, λοιπόν, τελικά πως άλλος είναι ο “ένοχος” και όχι ο καφές (συμπεριλαμβανομένου και του στιγμιαίου)!

Κλείνοντας, τώρα που γνωρίζετε την αλήθεια, αν ο στιγμιαίος καφές αποτελεί και για σας αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας, μπορείτε να συνεχίστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας συνήθεια χωρίς τύψεις!

Πηγές
Rossi AB and Verganini AL. Cellulite: A review. J Eur Ac Dermatol Venerol. 2000; 14: 251-262.