Συμβουλές για γερό στομάχι! Ποιος ο ρόλος του καφέ;
Οι εποχές έρχονται φεύγουν, τα χρόνια αλλάζουν, όμως κάποια πράγματα μένουν σταθερά στη ζωή μας! Tο στρες, η πίεση της καθημερινότητας όπως επίσης και οι απαιτήσεις που έχουμε καθημερινά ακόμα και εμείς οι ίδιοι από τους εαυτούς μας υπάρχουν και θα υπάρχουν. Όλα αυτά κάπου «ξεσπάνε» και συνήθως το πιο εύκολο «θύμα» στον οργανισμό μας είναι το γαστρεντερικό μας σύστημα!
Όλο και πιο συχνά ακούω κόσμο γύρω να έχει πρόβλημα με το στομάχι του, πόνους, δυσπεψία, καούρες… Τι το έχει προκαλέσει αυτό στον καθένα; Σίγουρα ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας είναι το στρες, ωστόσο διατροφικά είναι πολλές οι μη ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο στομάχι, από τα αραιά και μεγάλα γεύματα, μέχρι την αυξημένη πρόσληψη λιπαρών ή/και αλκοόλ. Ξέρω όμως σίγουρα να σας πω τι δεν επηρεάζει το στομάχι, και είναι κάτι που πολλοί από εμάς αποζητάμε καθημερινά…
Αυτό είναι ο καφές και συγκεκριμένα ο στιγμιαίος καφές. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal μια μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στο γαστρεντερικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι σε υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του (φραπέ) δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα, βάζοντας τέλος στο μύθο που θέλει τον κρύο στιγμιαίο καφέ, δηλαδή το φραπέ, να επηρεάζει το στομάχι. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν έπειτα από κατανάλωση 4 ροφημάτων καφέ από τους εθελοντές (ζεστός και κρύος στιγμιαίος καφές, κρύος εσπρέσο, ζεστός καφές φίλτρου), τα οποία είχαν την ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη (160 mg). Γεγονός που απαντάει και στην ερώτηση αν ο στιγμιαίος καφές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους άλλους καφέδες.
Συμπερασματικά, μια ελληνική μελέτη ήρθε να δώσει κουράγιο σε εμάς τους λάτρεις του καφέ, βγάζοντας από το μυαλό μας το ενδεχόμενο το αγαπημένο μας ρόφημα να επηρεάζει το στομάχι μας. Τα καλά νέα είναι ότι τα υγιή άτομα μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν 2-4 ποτήρια/κούπες στιγμιαίου καφέ όπως συνίσταται καθώς τα ποικίλα βιοενεργά συστατικά του καφέ έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά για την υγεία οφέλη.
Τώρα αν θέλετε να προστατέψετε το στομάχι σας για να μην εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα υγείας σίγουρα η ισορροπημένη διατροφή αλλά και η άσκηση ως ένας τρόπος διαχείρισης του στρες μπορούν να αποτελέσουν την 1η γραμμή άμυνας.
ΠΗΓΗ :
Papakonstantinou E, Kechribari I, Sotirakoglou Κ, Tarantilis P, Gourdomichali T, Michas G, Kravvariti V, Voumvourakis K, Zampelas A. Acute effects of coffee consumption on self-reported gastrointestinal symptoms, blood pressure and stress indices in healthy individuals. Nutr J. 2016 Mar 15;15(1):26.