Τα σνακς της καρδιάς μας!
Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, PhD
Ας είμαστε ειλικρινείς. Σε όλους μας αρέσει να «τσιμπάμε» κάτι ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρας κι αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να θεωρείται αμαρτία! Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε πως, επιλέγοντας τα κατάλληλα σνακς, μπορείτε ακόμα και να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας;
Στην πραγματικότητα, τα ενδιάμεσα γεύματα μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί στην καθημερινή σας διατροφή. Η κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ μπορεί να σας βοηθήσει να προσφέρετε στον οργανισμό σας τα απαραίτητα «καύσιμα» για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ελέγχοντας καλύτερα και την όρεξή σας. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, εντάσσοντας συγκεκριμένα τρόφιμα στα ενδιάμεσα γεύματά σας, μπορείτε να προσλάβετε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού σας προφίλ και, κατά συνέπεια, στην προάσπιση της καρδιάς σας.
Επενδύστε στα “καλά λιπαρά”…
…δυο λέξεις που μάλλον έχετε ξανακούσει. Όταν μιλάμε, λοιπόν, για “καλά λιπαρά”, αναφερόμαστε στα ακόρεστα λιπαρά,τα οποία προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς βοηθούν στη μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης. Τα τρόφιμα που θεωρούνται πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι κυρίως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί. Όσο για τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) και θαλασσινά, σε ιχθυέλαια, σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, στα καρύδια κ.ά.
Ανακαλύψτε τους φυσικούς συμμάχους της καρδιάς!
Εκτός όμως από τα “καλά λιπαρά”, υπάρχουν και άλλα φυσικά συστατικά των τροφίμων που μπορούν να θεωρηθούν σύμμαχοί σας στη μάχη ενάντια στη χοληστερόλη. Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν οι φυτοστερόλες, τις οποίες βρίσκουμε στα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως η μαργαρίνη. Άλλο ένα πολύτιμο συστατικό είναι και η β-γλυκάνη, μια διαλυτή φυτική ίνα, η οποία μπορεί να βρεθεί κυρίως σε τρόφιμα ολικής άλεσης, σε τρόφιμα όπως τα μανιτάρια και οι χουρμάδες, αλλά και σε λειτουργικά τρόφιμα π.χ. κράκερς με β- γλυκάνη.
Μην ξεχνάτε τα αντιοξειδωτικά!
Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρά μας από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και, σύμφωνα με μελέτες, έχουν προστατευτικό ρόλο ενάντια στην εμφάνιση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Για να εντάξετε τα αντιοξειδωτικά στην καθημερινή σας διατροφή, φροντίστε να καταναλώνετε πληθώρα φρούτων και λαχανικών με έντονα χρώματα. Επιπλέον, το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και το αβοκάντο περιέχουν τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), ενώ σε τρόφιμα όπως το συκώτι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απαντάται η βιταμίνη Α. Τέλος, αν ψάχνετε για αντιοξειδωτικά… στο ποτήρι σας, τα βρίσκετε στον καφέ και το τσάι.
Μερικές ιδέες…
• 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, σολομό, αβοκάντο, αγγούρι και μαργαρίνη εμπλουτισμένη με φυτοστερόλες
• 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με κομμάτια φρέσκων φρούτων, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλλα
• 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και 4 κράκερς με β-γλυκάνη
Αναδημοσίευση από: περιοδικό 7 ΜΕΡΕΣ TV