Υγεία, διατροφή & lifestyle

Τελικά ο καφές επηρεάζει την πίεση;

Τελικά ο καφές επηρεάζει την πίεση;

Γράφει η Χρυσούλα Τσικνή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Με αυτόν ξυπνάμε, αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά, βλέπουμε τους φίλους μας, ξεφεύγουμε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας… Ο καφές πάντα είχε και πάντα θα έχει την πρώτη θέση στη ζωή μας και μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και για έναν ακόμα λόγο, για τη σχέση του με την υγεία. Έτσι, ο λόγος που πάλι είναι μέσα στην επικαιρότητα είναι μάλλον ευχάριστος για όσους δε θέλουν να αποχωριστούν το καθημερινό τους καφεδάκι…

Πολλές φορές έχετε διαβάσει ή έχετε ακούσει ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει την πίεση. Μήπως όμως είναι ακόμα ένας μύθος;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης καφέ, ντεκαφεϊνέ καφέ αλλά και γενικότερα της πρόσληψης καφεΐνης στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης αλλά και στον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε γυναίκες που βρίσκονταν σε μετεμμηνοπαυσιακή ηλικία και είχαν φυσιολογικά επίπεδα πίεσης χωρίς να παίρνουν αντι-υπερτασική αγωγή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ούτε ο καφές με καφεΐνη ούτε η πρόσληψη καφεΐνης επηρεάζουν τα επίπεδα της συστολικής-«μεγάλης» και διαστολικής-«μικρής» πίεσης, ενώ ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «μικρής» πίεσης αλλά όχι σε κλινικά σημαντικό βαθμό. Αντίστοιχα, φάνηκε ότι η πρόσληψη καφέ, ντεκαφεϊνέ καφέ αλλά και η συνολική πρόσληψη καφεΐνης δεν επηρέασαν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης. Η μέση πρόσληψη καφέ, ντεκαφεϊνέ καφέ αλλά και καφεΐνης γενικότερα ήταν 2-3 κούπες/ημέρα, 1 κούπα/ημέρα και 196 mg/ημέρα, αντίστοιχα.

Γιατί, λοιπόν, αυτή η «παραφιλολογία» πίσω από την επίδραση του καφέ στην πίεση;

Είναι γεγονός ότι ο καφές μπορεί παροδικά, για μικρό χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωσή του, να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης τα οποία όμως έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά μετά από λίγη ώρα. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι οι συστηματικοί και χρόνιοι καταναλωτές καφέ έχουν αναπτύξει προσαρμοστικούς μηχανισμούς στην άμεση επίδραση του καφέ στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Όπως φάνηκε πρόσφατα σε μια επιστημονική δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για την ασφάλεια της καφεΐνης, η πρόσληψη εφάπαξ δόσης καφεΐνης που κυμαίνεται από 80-300mg μπορεί να αυξήσει άμεσα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, η οποία φθάνει στη μέγιστη τιμή 30 λεπτά μετά την πρόσληψη καφεΐνης και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα 2-4 ώρες μετά την πρόσληψη αυτής, στα υγιή ενήλικα άτομα. Στην προαναφερθείσα μελέτη δε φάνηκε να σχετίζεται η πρόσληψη καφέ και καφεΐνης με τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ακόμα κι όταν οι προσλήψεις των γυναικών ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτές που αναφέρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) φθάνοντας τα 315-794 mg καφεΐνης ανά ημέρα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια εφάπαξ δόση καφεΐνης ίση με 200mg είναι ασφαλής καθώς και ότι για τους ενήλικες η πρόσληψη καφεΐνης μέχρι και 400mg/ ημέρα από όλες τις πηγές είναι ασφαλής, με εξαίρεση την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες όπου η πρόσληψη συστήνεται να περιορίζεται στα 200mg/ ημέρα.

Συνεπώς, μέσα στην απαιτητική και αδιάκοπη καθημερινότητα μπορεί να είναι πολλά αυτά που θα σας… «αυξήσουν την πίεση», όμως όπως φάνηκε σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα πίεσης ο καφές και η καφεΐνη δεν είναι ένα από αυτά. Τα επιστημονικά δεδομένα μας λένε ξεκάθαρα ότι η φυσιολογική, μέτρια κατανάλωση που αντιστοιχεί σε 2-4 κούπες στιγμιαίου καφέ ή 4-6 φλιτζανάκια Ελληνικού την ημέρα δεν ενέχει κινδύνους για την πίεση και την καρδιά σας!

ΠΗΓΗ :
Rhee JJ, Qin F, Hedlin HK, Chang TI, Bird CE, Zaslavsky O, Manson JE, Stefanick ML, Winkelmayer WC. Coffee and caffeine consumption and the risk of hypertension in postmenopausal women. Am J Clin Nutr. 2016 Jan;103(1):210-7.
The European Food Safety Authority. Scientific opinion on the safety of caffeine. EFSA Journal 2015; 13:4102.